Do evropských voleb se v Česku přihlásilo 40 uskupení

20.03.2019
Euroskop, čtk

Pro letošní volby do Evropského parlamentu přihlásilo své kandidáty na ministerstvu vnitra 40 uskupení. Je jich o jedno více než při evropských volbách před pěti lety. ČTK to oznámila mluvčí ministerstva Klára Pěknicová. Lhůta pro předkládání kandidátních listin skončila v úterý v 16:00.

Počet uchazečů by se mohl ještě zvýšit, pokud některá kandidátka byla doručena na jinou než pankráckou podatelnu ministerstva vnitra a jeho volební odbor ji zatím neobdržel. V opačném případě by se mohl snížit, pokud by některá seskupení nesplnila zákonem stanovené požadavky na kandidaturu. Ministerstvo o registraci kandidátek rozhodne 6. dubna.

Kandidaturu v evropských volbách ohlásilo všech devět sněmovních stran a hnutí, přičemž STAN a TOP 09 se dohodly na koaličním postupu. Mezi nová uskupení patří hnutí Evropa společně (ESO) europoslance Jaromíra Štětiny (za TOP 09) nebo Hlas dalšího europoslance Pavla Teličky (za ANO).

Které strany utvořily koalice?

Kromě Starostů a TOP 09 je v soupisce ještě dalších pět dvoučlenných koalic. Svobodní, kteří mají v europarlamentu jednoho zástupce, vsadili na spolupráci se stranou Radostné Česko a koalici s názvem „Svobodní, Liberland a Radostné Česko – Odejdeme bez placení“. Podobně strany Rozumní a Národní demokracie do názvu své koalice vtělily hesla Stop migraci a Nechceme euro.

Dělnická strana sociální spravedlnosti a Národní fronta se slíbily koaličně bít „Za národní suverenitu!“. Za koalicí Patrioti pro neutralitu jsou Patrioti České republiky a Česká strana národně sociální. Koalici vytvořili také Soukromníci a hnutí Nezávislí.

České pirátské straně, která je zastoupena ve Sněmovně, by chtěla konkurovat Moravská a Slezská pirátská strana. Podobně vládní hnutí ANO 2011 má konkurenta v brněnském hnutí „ANO, vytrollíme europarlament“ kvůli obdobnému názvu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek