Komise zvažuje vyšetřování Applu kvůli zneužití svého postavení

15.03.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise prozkoumá, zda Apple nezneužívá dominantní postavení na trhu. Reaguje tak na stížnost, podle které Apple využívá svůj obchod s aplikacemi ke zvýhodňování vlastních služeb před konkurenty. Řekla to v rozhovoru pro německý list Tagesspiegel komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Podle komisařky Komise, která plní funkci antimonopolního úřadu EU, prozkoumá, zda je zde paralela s Googlem, který v roce 2017 dostal pokutu více než dvě miliardy eur (51,3 miliardy Kč) za znevýhodňování konkurentů na své platformě, napsaly agentury DPA a Reuters.

„Musíme v této souvislosti prozkoumat úlohu Applu a jeho obchodu s aplikacemi,“ uvedla Vestagerová. „Pokud usoudíme, že mají dominantní pozici na trhu, pak by byl případ srovnatelný s našim řízením vůči Googlu.“

Prohlášení komisařky přichází poté, co služba pro streamování hudby Spotify podala u Komise stížnost na Apple kvůli údajnému porušování pravidel hospodářské soutěže. Podle stížnosti Apple ve svém obchodu s aplikacemi App Store zavedl podmínky, které mají potlačit konkurenty jeho vlastní služby pro streamování hudby Apple Music.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek