Komise znovu předloží seznam zemí rizikových kvůli praní peněz

12.03.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise letos, ještě do konce svého funkčního období, znovu předloží seznam zemí rizikových kvůli praní špinavých peněz či sloužících k možnému financování terorismu. Novinářům to při příchodu na včerejší jednání euroskupiny, tedy ministrů financí zemí platících eurem, řekl komisař pro hospodářské a měnové otázky, daně a cla Pierre Moscovici. Původní verzi seznamu zamítly členské státy Unie minulý týden.

Původní černou listinu s 23 státy s mezerami v pravidlech proti praní špinavých peněz a financování terorismu shodily ze stolu všechny členské země Unie 7. března. Byla na něm například Saúdská Arábie, Panama a také čtyři území pod jurisdikcí USA. „Dohody jsme nedosáhli, ale do konce mandátu této komise se k tomu vrátíme,“ upozornil včera Moscovici.

Připomněl také, že v úterý rada ministrů financí přijme rozšíření jiné černé listiny, která se týká takzvaných daňových rájů. „Některé země budou vyškrtnuty, jiné se na něj dostanou. Ale je to důkaz, že ten proces funguje,“ uvedl. Na konci loňského roku na něm zůstalo jen pět zemí, včetně několika území USA jako je Americká Samoa či Americké Panenské ostrovy. Podle diplomatických informací by se na soupis mohly nově dostat například britské Bermudy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek