Juncker s Mayovou jednali o doplnění brexitového balíčku

12.03.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie v minulosti opakovaně prohlašovala, že podmínky v brexitové dohodě měnit nehodlá, nebrání se ale úpravám doprovodné a právně nezávazné politické deklarace. Podle informací bruselského zpravodaje BBC jednali britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker včera večer ve Štrasburku o balíčku, jehož součástí je rozšíření zmíněné deklarace, doplnění společného prohlášení k takzvané irské pojistce a připojení britského vysvětlujícího stanoviska.

Evropská unie a Británie ve společném vysvětlujícím prohlášení by mohly konstatovat, že irská pojistka je pouze dočasným opatřením. Pojistka, která má zabránit nutnosti provádět hraniční kontroly mezi Severním Irskem a unijní Irskou republikou, je v britském parlamentu klíčovým sporným bodem. Kritici pojistku označují za nástroj, kterým EU naruší územní celistvost a suverenitu Spojeného království.

Brexitovou dohodu může doplnit vysvětlení o postupech v případě sporů týkajících se zmíněné irské pojistky. Politická deklarace, která je právně nezávazným doprovodným textem brexitové dohody, by podle BBC mohla dostat dodatek týkající se snahy dosáhnout dohody o volném obchodu. Británie k brexitovému balíčku ještě může doplnit vlastní vysvětlující prohlášení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek