Britští poslanci budou o dohodě s EU hlasovat v úterý

07.03.2019
Euroskop, čtk

Hlasování o brexitové dohodě v britském parlamentu se přes zatím neúspěšná vyjednávání s Evropskou unií o takzvané irské pojistce uskuteční v úterý 12. března. Podle deníku The Guardian to potvrdil mluvčí premiérky Theresy Mayové. Dodal, že britská vláda je nadále odhodlána dosáhnout právně závazných změn v ustanovení, které je součástí dojednané dohody o odchodu Spojeného království z unie a má zabránit vzniku přísného režimu na hranici mezi Severním Irskem a Irskem po brexitu.

Dolní sněmovna už brexitovou smlouvu právě kvůli irské pojistce jednou odmítla. Mayová pak poslancům koncem února slíbila, že o dohodě budou moci do 12. března znovu hlasovat. Mezitím se její tým v Bruselu několikrát pokusil vyjednat změny v irské pojistce. Ve středu ale obě strany potvrdily, že jednání zatím úspěšná nebyla. Obě strany přitom tlačí čas, do brexitu zbývá 22 dní.

Pokud poslanci v úterý dohodu opět odmítnou, budou ve středu hlasovat o tom, zda má země odejít z EU bez dohody. Tato varianta ale téměř jistě neprojde. Následující den pak bude sněmovna rozhodovat o tom, zda by měl být brexit, plánovaný na 29. březen, odložen.

Podle britského ministra financí Philipa Hammonda je odložení brexitu pravděpodobné, pokud zákonodárci brexitovou smlouvu neschválí. „Pokud dohoda v úterý neprojde, nastane parlamentní proces, který velice pravděpodobně vyústí v odklad (brexitu) a povede k nejistému výsledku, nejistotě pro britskou ekonomiku, nejistotě pro obyvatele napříč zemí,“ uvedl dnes Hammond, kterého citovala agentura Reuters. Poslance vyzval, aby se zamysleli nad důsledky případného neschválení dohody.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek