Ministři zahraničí ČR a Nizozemska jednali o inovacích

06.03.2019
Euroskop, čtk

O brexitu, inovacích, spolupráci na vnitřním trhu Evropské unie nebo o kybernetické bezpečnosti dnes hovořili ministři zahraničí Tomáš Petříček a jeho nizozemský protějšek Stef Blok. Mluvili také o dalším rozšiřování EU na západ Balkánu nebo o situaci na Ukrajině. Ministři to řekli na tiskové konferenci v Černínském paláci.

Blok je po třech letech první nizozemský ministr zahraničí, který Česko navštívil. Podle Petříčka ČR a Nizozemsko spojuje řada témat, u kterých mají společný postoj. Zmínil spolupráci na vnitřním trhu EU. „Naším cílem je vnitřní trh Evropské unie dokončit tak, aby z něj všechny členské země těžily, aby měly prospěch z tohoto významného projektu,“ řekl Petříček.

Dodal, že řešili i témata, u kterých se pohled obou diplomacií liší, zmínil například migraci. Tématem byla i otázka rozšíření EU o Severní Makedonii a Albánii, což ČR podporuje.

Nizozemsko podle Petříčka patří mezi světové lídry v kybernetické bezpečnosti. „Věřím, že spolupráce v takových oblastech může mít přínos pro naši bezpečnost a pro naši spolupráci v Evropě,“ dodal. Oba ministři se shodli v tom, že je potřeba, aby byla posílena schopnost lidí ověřit si, jaké informace k nim směřují a zda jsou pravdivé.

Země budou v květnu řešit inovační strategie

Blok považuje vzájemné vztahy ČR a Nizozemska za výjimečně dobré. Za oblast, ve které mohou obě země vzájemně pokročit, označil inovace. Oba ministři se podle něj dohodli, že je kvůli inovacím potřeba bilaterální evropská spolupráce. Na květen proto plánují bilaterální jednání, které by se zaobíralo naplňováním inovačních strategií. Výsledkem podle něj může být vytvoření dalších možností pokročilé technologické spolupráce.

Blok zmínil také otázku brexitu, který podle něj bude mít zásadní negativní dopad. Obě země jsou ale podle něj dobře připraveny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek