EK: Česko by příští fondy EU mělo využít k podpoře inovací

28.02.2019
Euroskop, čtk

Česká republika by po roce 2020 měla peníze z unijních fondů využívat na podporu inovací, zeleného hospodářství, na rozvoj dopravních a datových sítí či třeba na podporu rozvoje zaostalejších oblastí země, míní Evropská komise. Pětici široce definovaných cílů využití prostředků z fondů soudržnosti v rámci příštího dlouhodobého rozpočtu EU pro roky 2021 až 2027 včera EK formulovala v příloze své každoroční analýzy hospodářské a sociální situace Česka.

Příloha, která popisuje, jaké „prioritní investiční oblasti“ si Komise předběžně představuje, se má stát základem pro vyjednávání s Prahou o konkrétní podobě příštího takzvaného programového období pro čerpání unijních peněz.

„Soupis není vyčerpávající nebo výlučný. Představuje pohled Komise na to, jak maximalizovat pozitivní ekonomický dopad tří fondů kohezní politiky – Evropského fondu pro regionální rozvoj, Evropského sociálního fondu a Fondu soudržnosti,“ uvedla včera Komise.

ČR by si chtěla uchovat co největší kontrolu nad využitím prostředků

Česká strana do nadcházejících diskuzí půjde především s tím, že o využití prostředků by měly co nejvíce rozhodovat samy přijímající země, vyplývá z dosavadních vyjádření předsedy vlády Andreje Babiše.

Podle návrhu budoucího víceletého rozpočtu EU z loňského května by ČR měla z nové podoby evropských fondů v rámci politiky soudržnosti získat až 17,8 miliardy eur (asi 454 miliard Kč) v cenách roku 2018.

Evropské peníze podpoří výzkum, inovace a digitalizaci

Tyto evropské peníze by podle Komise měly v Česku po roce 2020 přispívat k „inovativní a chytré průmyslové transformaci“, například podporou výzkumu a možností inovovat a přejímat i vyvíjet rozvinuté technologie. Pomoci by měly občanům, firmám i státní správě plně využívat výhod digitálních technologií a podporovat konkurenceschopnost malých a středních firem.

České hospodářství by se podle Komise mělo s pomocí unijních fondů „zazelenat“, tedy orientovat se na nízkouhlíkové technologie a čistou produkci energií, vyšší energetickou účinnost a obnovitelné zdroje. S tím souvisí také snaha o zvýšení odolnosti vůči klimatickým změnám, včetně třeba udržitelného vodohospodářství.

Fondy kohezní politiky se zaměří i na dozvoj dopravní infrastruktury

Třetím navrženým cílem je rozvoj dopravní infrastruktury s celoevropským přesahem, i rozvoj příměstské a regionální dopravní sítě a sítí digitálních.

Evropské fondy by měly také podporovat lepší přístup žen a znevýhodněných skupin ke vzdělání, zvyšování kvalifikací a na pracovní trh. Napomáhat by měly lepší integraci těch nejchudších skupin a zlepšovat jejich přístup k sociální či zdravotní péči.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek