Průzkum: Na 28 procent českých firem už pocítilo dopady brexitu

26.02.2019
Euroskop, čtk

Pokles objednávek nebo tržeb vyvolaných situací kolem odchodu Velké Británie z EU pocítilo 28 procent společností. Nepřímý vliv například v podobě dalších administrativních nákladů nebo úprav smluvních podmínek evidovaly čtyři z deseti firem. Vyplývá to z průzkumu Bibby Financial Services a Britské obchodní komory mezi českými firmami obchodujícími s Británií.

Pouze 37 procent českých firem podle průzkumu hledá nové trhy a jen čtvrtina z nich se obává horší platební schopnosti britských obchodních partnerů. Před možnými výkyvy kurzu libry se zajišťuje 29 procent společností a více než polovina z nich se domnívá, že brexit by mohl vést ke zvýšení obchodování v eurech.

Podnikatelům vadí nejistota ohledně podmínek brexitu

„Podnikatelskému prostředí by velmi prospělo brzké vyjasnění podmínek brexitu, jinak hrozí další pokles obchodních aktivit,“ upozornil výkonný ředitel Bibby Financial Services Michal Gabriel.

Nedostatek informací spojených s brexitem pociťují téměř dvě třetiny českých firem a některé dokonce připouštějí, že kvůli němu přestanou s Británií obchodovat. „Cítíme povinnost poskytnout potřebné informace a nabídnout případné poradenství, protože v mnoha otázkách už byla nalezena shoda. Důležité informace lze najít na našich webových stránkách nebo nás mohou firmy kontaktovat,“ uvedla ředitelka Britské obchodní komory Marcela Černochová.

České investice v Británii a import z ostrovů klesají

České firmy podle informací podnikatelských svazů a agentury CzechTrade od začátku roku ve Velké Británii méně investují. Velcí exportéři se také předzásobují či stahují některé své agendy z ostrovů do kontinentální Evropy. Dovoz z Británie se v posledních měsících propadá. V prosinci klesl již o 35 procent meziročně, za celý rok pak o 16,4 procenta. Český export na ostrovy se loni snížil na úroveň roku 2015, když klesl o 2,5 procenta, uvádí Český statistický úřad.

Velká Británie patří mezi klíčové obchodní partnery ČR. V roce 2017 byla pátým největším odbytištěm českého zboží a desátým největším vývozcem na český trh. Pro více informací doporučujeme analýzu struktury obchodu České republiky s Velkou Británií, kterou jsme publikovali na Euroskopu zde (úplná verze je k dispozici na webových stránkách Vlády České republiky zde).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek