ECB loni díky výnosům z dluhopisů zvýšila zisk o 23 %

22.02.2019
Euroskop, čtk

Evropská centrální banka (ECB) v loňském roce zvýšila zisk o 23,4 procenta na 1,58 miliardy eur (40,5 miliardy Kč). K růstu přispěly zejména výnosy z dluhopisů v držení centrální banky v rámci jejího stimulačního programu, vyplývá z jejího čtvrtečního prohlášení. Celý zisk bude rozdělen mezi národní centrální banky eurozóny.

Čistý výnos z úroků vzrostl o 25,7 procenta na 2,28 miliardy eur. Z toho úrokový výnos z devizových rezerv se zvýšil o více než 61 procent a výnos z programu nákupu aktiv o téměř 43 procent, a to díky pokračování nákupů cenných papírů.

Náklady na zaměstnance banky se loni snížily na 515 milionů eur z předloňských 535 milionů eur, zejména kvůli jednorázovým nákladům souvisejícím se skončením pracovního poměru zaměstnanců zaúčtovaným v roce 2017. Ostatní administrativní náklady stouply na 599 milionů z 539 milionů eur, především kvůli nákladům souvisejícím s dohledovou činností ECB.

Celková výše rozvahy ECB se zvýšila o osm procent na 447 miliard eur. Nárůst způsobil hlavně nákup cenným papírů v rámci programu nákupů aktiv.

ECB je centrální bankou 19 zemí Evropské unie, které přijaly euro. Jejím hlavním úkolem je udržovat cenovou stabilitu v eurozóně a udržet tak kupní sílu jednotné evropské měny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek