Mayová a Juncker hledali alternativu k irské pojistce

21.02.2019
Euroskop, čtk

O možných zárukách, které by daly oběma stranám britského odchodu z EU odpovídající právní jistotu a podtrhly dočasný charakter takzvané irské pojistky, ve středu večer v Bruselu diskutovali britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Po schůzce to uvedli ve společném prohlášení s tím, že rozhovory byly konstruktivní a vyjednávací týmy by možnosti měly dál projednávat. Dohodli se také na dalším setkání ještě před koncem měsíce.

„Oba opět potvrdili své odhodlání vyhnout se standardní hranici na irském ostrově a respektovat integritu jednotného trhu EU a Spojeného království,“ stojí v komuniké, které na svůj web umístila Evropská komise.

Britská premiérka podle středečního společného prohlášení uznala pozici Evropské unie a speciálně dopis, který jí 14. ledna společně adresovali Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk. Oba v něm zdůraznili, že předjednaný text dohody o vystoupení, která obsahuje i onu irskou pojistku, možné měnit není. Slíbili ale také, že EU bude pracovat na nalezení jiného řešení při domlouvání smlouvy o budoucích vzájemných vztazích tak, aby pojistka buď platit nezačala či fungovala jen po nezbytně nutnou a co nejkratší dobu.

Mayová a Juncker podle společného prohlášení hovořili o tom, jaké alternativní řešení by mělo pojistku do budoucna nahradit. Pověřili proto šéfa vyjednávacího týmu EU Michela Barniera a britského ministra pro brexit Stephena Barclaye, aby probrali, jak dál v této věci postupovat a posoudili, zda by bylo vhodné upravit a do větších podrobností doplnit už předjednaný text společné politické deklarace. V ní EU27 a Británie popisují, jak si právě budoucí vztahy představují.

Mayová bude mít možnost o brexitu hovořit také s dalšími šéfy států a vlád unijních zemí o víkendu na summitu s arabskými zeměmi v egyptském Šarm aš-Šajchu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek