Poslanci EP schválili kontrolu přímých zahraničních investic

14.02.2019
Euroskop, čtk

Vytvoření prvního společného mechanismu na prověřování vlivu přímých zahraničních investic na strategické sektory Unie dnes podpořili poslanci Evropského parlamentu. Cílem nařízení je prověřit, zda přímé investice ze třetích zemí neohrožují strategické zájmy EU. Podle českých europoslanců se nový mechanismus dotkne například investic z Číny či Ruska, i když text přímo žádné země nezmiňuje.

Mechanismus by měl chránit především klíčová odvětví, jako je energetika, vodní hospodářství, doprava či komunikace, ale také určité technologie, například polovodiče, umělou inteligenci a robotiku. Při vyjednávání o konečné podobě mechanismu zástupci europarlamentu doplnili například i oblast médií, zdravotnictví, nanotechnologií či potravinářství.

Evropská komise bude moci na základě nového mechanismu požádat o informace a sdělit názor konkrétnímu členskému státu, ve kterém je zahraniční investice plánována. Konečné rozhodnutí, zda investici povolit, bude ale na dotyčné zemi.

V současnosti má podle Evropského parlamentu mechanismus na screening přímých zahraničních investic jen 14 zemí Evropské unie. Česko mezi nimi na rozdíl například od Maďarska či Polska není.

Potřeba koordinovaného přístupu na unijní úrovni

„Pokud by tato směrnice platila již nyní, mohli bychom mnohem koordinovaněji přistupovat k některým čínským společnostem, například Huawei,“ zdůraznila v debatě k mechanismu česká europoslankyně Dita Charanzová (za ANO). „Není pochyb, že existují dobré důvody pro to, abychom kontrolovali investice přicházející do velmi citlivých oblastí, jako je kritická infrastruktura, obrana či bezpečnostní průmysl, ale také média nebo telekomunikace a nové digitalní technologie,“ dodala a zároveň odmítla, že by šlo ze strany EU o „nástroj protekcionismu“.

„Všechny světové velmoci mají určitou kontrolu přímých investic na svém území z hlediska bezpečnosti a veřejného pořádku a zatím tato kontrola v Evropské unii pro mě nepochopitelně chybí,“ řekl v rozhovoru s ČTK a ČRo europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

Upozornil, že proti mechanismu se staví některé evropské státy, například Řecko nebo Kypr. „Tam jsou právě ale velmi silné zrovna čínské investice, takže je zcela zjevné, že tyto země do jisté míry potvrzují správnost té úvahy jít cestou prověřování těchto investic i ze strany českého státu,“ doplnil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek