Komise spustí spolufinancování obranných projektů v EU

13.02.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise v příštích týdnech potvrdí vůbec první pracovní program spolufinancování společných projektů evropského obranného průmyslu. Novinářům to včera ve Štrasburku řekl místopředseda komise pro pracovní místa, růst a investice Jyrki Katainen.

„Obranná spolupráce, něco nepředstavitelného ještě před několika lety, začíná být realitou,“ zdůraznil. Kooperace zemí unie má podle něj tři základní cíle. Prvním je efektivnější vynakládání prostředků na obranu, snaha vyhnout se dublování výdajů a zajistit, aby země za své peníze získaly co nejvíce.

Druhým cílem je podle Katainena podpora vzniku silného obranného průmyslu, který obstojí ve světové konkurenci v oblastech jako je umělá inteligence, specializovaný software, technologie související s drony či satelitní komunikace. Za třetí má evropská spolupráce v obranné oblasti posílit evropskou strategickou autonomii a nezávislost.

Komplementarita s aktivitami NATO

Evropská unie s obrannou spoluprácí začala teprve před několika lety, státy kooperují například v rámci společných programů trvalé strukturované spolupráce označované zkratkou PESCO. Země i unijní instituce zdůrazňují, že evropské aktivity mají za cíl doplňovat plány Severoatlantické aliance.

Evropská komise předpokládá v příštím víceletém rozpočtu pro roky 2021 až 2027 vznik Evropského obranného fondu, který by disponoval 13 miliardami eur (přes 336 miliard Kč). O návrhu nyní diskutují europarlament a členské země bloku.

Pracovní program, který EK přijme v příštích týdnech, bude definovat kategorie obranných projektů, které budou moci být následně podpořeny z unijních peněz. Jeho finální podoba vznikne po konzultacích s členskými státy EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek