Ministři financí budou řešit možné většinové hlasování o daních

12.02.2019
Euroskop, čtk

Ministři financí zemí EU dnes zřejmě potvrdí své rozdílné pohledy na nedávný návrh Evropské komise počítající v několika etapách s přechodem k většinovému rozhodování o daňových záležitostech. Podle komise ale uzrál čas, aby byla EU v této oblasti akceschopnější.

Postupný přechod od nynějšího jednomyslnosti ke standardnímu většinovému hlasování by umožnil rychlejší přijímání změn, které jsou podle Evropské komise potřeba. Věc se nijak netýká výše daní, tu by nadále určovala hlavní města.

Členské státy, které rozhodování o daňových otázkách vnímají jako otázku vlastní suverenity, se však možnosti zablokovat pro ně problematické návrhy nechtějí vzdát. Proti je jednoznačně i Česká republika.

Změny, které komise navrhuje provést ve čtyřech fázích, jsou podle jejích právníků možné použitím takzvaných překlenovacích ustanovení, nevyžadovaly by tak změny základních unijních smluv. Ty umožňují, aby summit EU rozhodl u nějaké oblasti o přechodu z jednomyslného na většinové hlasování – postup není možné použít jen u otázek souvisejících s obranou či vojenstvím.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek