Petříček se setkal s bavorským ministrem Herrmannem

08.02.2019
Euroskop, čtk

Dobré česko-bavorské vztahy vyzdvihli po včerejším společném jednání český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a bavorský ministr pro evropské a spolkové záležitosti Florian Herrmann. Na schůzce v Černínském paláci v Praze ocenili také například přeshraniční spolupráci. Herrmann se včera v Praze setkal také s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).

Petříček po jednání řekl, že Bavorsko je pro Česko důležitým partnerem ve vědě a výzkumu či ve vyspělých technologiích. S Herrmannem mluvil také o zlepšení dopravního spojení mezi Prahou a Mnichovem. Modernizace železniční trati mezi těmito dvěma městy je dlouholetým tématem společných vztahů.

Česko-bavorské vztahy vyzdvihl i Herrmann. Na tiskové konferenci poznamenal, že se vztahy zlepšily v posledních deseti letech. Vyzdvihl například ekonomickou spolupráci nebo spolupráci v oblasti inovací.

Herrmann včera jednal i s Vondráčkem. Předseda Sněmovny na twitteru uvedl, že Česko má s Bavorskem nejen dobré vztahy, ale i společné zájmy v Evropské unii. Herrmann ho na setkání ujistil, že se chce věnovat ve funkci „i tématům, kde máme ještě co zlepšovat“, tedy například modernizaci železnic nebo práci zdravotní záchranné služby v pohraničí.

Budoucí prohlubování česko-bavorských vztahů

Českou republiku v těchto dnech navštívil i další zástupce bavorské politiky. U příležitosti svého uvedení do funkce zavítal do Prahy předseda Evropského výboru v bavorském parlamentu Tobias Gotthardt (Svobodní voliči). Ve středu v rozhovoru s ČTK řekl, že vidí prostor pro prohloubení česko-bavorských vztahů, jak na společenské, tak politické úrovni.

Řekl například, že chce usilovat o vybudování dvojjazyčných školek v pohraničí a poznamenal, že učit se česky může být přínosné i pro Němce žijící blízko hranic, mimo jiné i kvůli českým turistům. Zmínil se v této souvislosti také o už fungujícím projektu česko-německých výměn mládeže Tandem v Plzni a v Řezně, který podporuje rozvoj vztahů mezi mladými lidmi. Sám prý v minulosti při univerzitním studiu absolvoval dvoutýdenní kurz češtiny v Berouně.

Za další prioritu Gotthardt označil vybudování vysokorychlostní železniční dráhy mezi Prahou a Mnichovem. Uvítal by také posílení komunikace mezi českými a německými poslanci či prohloubení česko-německé spolupráce na evropské úrovni, zejména po očekávaném odchodu Británie z EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek