Dle Tuska zatím průlom brexitového patu není na dohled

08.02.2019
Euroskop, čtk

Průlom v současné patové situaci kolem britského odchodu z Evropské unie stále není na dohled. Po schůzce s britskou premiérkou Theresou Mayovou to vřera na twitteru uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk. Dodal, že rozhovory o brexitu budou pokračovat. Mayová zopakovala, že chce změny v „rozvodové dohodě“, což EU vylučuje.

Ve středu Tusk řekl, že od návštěvy premiérky očekává realistický návrh, jak proces po odmítnutí brexitové dohody v britském parlamentu znovu rozhýbat. S konkrétním návrhem podle všeho Mayová nepřišla.

Po setkáních s Tuskem a s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem premiérka uvedla, že je nutné zajistit právně závazné změny v dohodě o vystoupení z unie. Juncker jí přitom zopakoval, že EU podmínky britského odchodu měnit nebude.

„Prezentovala jsem naši jasnou pozici, že musíme zajistit právně závazné změny v dohodě o vystoupení, abychom se vypořádali s výhradami parlamentu ohledně (irské) pojistky,“ řekla Mayová novinářům o „rázných, ale konstruktivních“ diskusích v Bruselu. Přiznala, že dosáhnout její cíl nebude jednoduché, odkázala však na další kolo rozhovorů, které zmiňuje i její společné prohlášení s Junckerem.

Pokračující jednání ohledně tzv. irské pojistky

Podoba irské pojistky, jejíž nahrazení „alternativními ujednáními“ si v lednu vyžádala dolní komora britského parlamentu, bude podle mluvčí britské premiérky tématem pondělní schůzky ministra pro brexit Stephena Barclaye s hlavním vyjednavačem EU Michelem Barnierem. „Premiérka jasně říká, že pojistka pro Severní Irsko bude. Bavíme se o tom, jakou formu bude mít a jak dojednat opatření, které může získat většinovou podporu v Dolní sněmovně,“ citovala mluvčí agentura Reuters.

Opatření označované běžně jako irská pojistka bylo do brexitové dohody zahrnuto s cílem zamezit obnovení hraničních kontrol mezi Irskem a britským Severním Irskem. Pakliže by se EU s Londýnem během plánovaného přechodného období nedohodla na lepším řešení zaručující stejný výsledek, Británie by na základě stávající podoby pojistky utvořila s EU nový bezcelní prostor. Působnost ujednání by při tom nebyla časově omezená a k jejímu ukončení by vedl pouze souhlas obou stran.

Podle Mayové změny v této části dohody společně s „prací na právech zaměstnanců a dalších otázkách“ vyústí ve stabilní podporu většiny britských zákonodárců. Deník The Guardian v této souvislosti očekává, že premiérka navrhne zákon zaručující shodu práv zaměstnanců v Británii s těmi v EU i po brexitu. Takový krok by mohl pro její brexitový plán získat podporu části labouristických poslanců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek