V4 a Německo chtějí pomoci Maroku i posilovat bezpečnost

07.02.2019
Euroskop, čtk

Země visegrádské čtyřky (V4) a Německo společně připraví projekt pomoci Maroku. Řekl to dnes na tiskové konferenci po společném jednání předsedů vlád zemí visegrádské čtyřky, tedy Česka, Slovenska, Maďarska a Polska, a německé kancléřky Angely Merkelové v Bratislavě slovenský premiér Peter Pellegrini. Podle něj tak země přispějí k řešení vnějších příčin migrace. Pellegrini i český premiér Andrej Babiš zdůraznili nutnost zamyslet se nad zajištěním bezpečnosti Evropy. Šéfové vlád také zdůraznili společné historické zkušenosti zemí střední Evropy, stejně jako jejich vzájemnou obchodní provázanost.

Hostitel schůzky Pellegrini zdůraznil, že letos si zúčastněné země připomínají 30. výročí událostí, které přinesly střední Evropě svobodu a dnes jsou tyto státy součástí integračního „projektu míru a svobody“. Šéfové vlád V4 a Německa dnes přijali společnou deklaraci, v níž připomínají proměnu, jíž tyto státy prošly za poslední tři desetiletí.

Pellegrini však také upozornil, že dnes Evropa stojí před novými výzvami, které mohou její budoucnost ohrozit. Je třeba hledat cesty, jak posílit bezpečnost Evropy, řekl předseda slovenské vlády. Oznámil také, že země V4 s Německem připraví projekt pomoci Maroku v souvislosti s řešením vnějších příčin migrace.

Pellegrini a Merkelová zdůraznili, že země V4 a Německo mají velmi silnou vzájemnou obchodní výměnu. To ale podle německé kancléřky přináší také společné problémy, které souvisejí například s automobilovým průmyslem. Podle Merkelové státy V4 efektivně využili evropské fondy k posílení životní úrovně. To je podle ní třeba mít na zřeteli i při vytváření nového rozpočtu EU.

Babiš: Nadcházející evropské volby jsou klíčové

Babiš zdůraznil význam členství v NATO a také nutnost přemýšlet o zajištění bezpečnosti Evropy v budoucnosti. Pokud jde o EU, za zásadní označil nadcházející volby do Evropského parlamentu. Jejich tématy budou podle něj například brexit, sankční politika či migrace.

Od budoucího předsedy Evropské komise Babiš očekává, že bude více naslouchat členským státům a že bude bojovat proti byrokracii. Český premiér se rovněž vyslovil pro rozšíření schengenského prostoru o další státy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek