Mayová v Severním Irsku ujistila, že nechce vytvářet hranice

06.02.2019
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová ve včerejším projevu v Belfastu ujistila, že chce zabránit vzniku tvrdé hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem, zároveň si ale nepřeje ani vztyčení hranice mezi Severním Irskem a ostatními částmi Spojeného království. Takto obhajovala takzvanou irskou pojistku, která má vytvoření tvrdé hranice na Irském ostrově po britském odchodu z Evropské unie zabránit.

Premiérka řekla, že je zcela oddána Velkopáteční dohodě z roku 1998, která zastavila třicet let trvající násilnosti v Severním Irsku. Poznamenala, že ačkoli násilí zcela nezmizelo, je nyní na úrovni, která byla v dobách konfliktu považována za nepředstavitelnou.

Sama Mayová se v projevu přihlásila k jednotnému Spojenému království a zdůraznila, že součástí jejího unionistického přesvědčení je i respekt k právu obyvatel Severního Irska cítit se Iry, pokud si to sami přejí.

Řekla také, že ochrana Velkopáteční dohody je fakt, na kterém se EU a Británie shodly, proto souhlasila s pojistkou, která zabrání vzniku hranic mezi Irskem a Severním Irskem a také hranic uvnitř Spojeného království. Protože v lednu britský parlament návrh brexitové dohody odmítl, usiluje Mayová o změny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek