IPSOS: S fake news se setkalo 81 % Čechů, často jim věří


Tereza Chlebounová, Euroskop, IPSOS, 5. 2. 2019

Přibližně 8 z 10 Čechů se setkalo s fake news a většina (55 %) jim opakovaně uvěřila. Ve světě je přitom tento podíl v průměru výrazně nižší (44 %). Ukázal to průzkum agentury IPSOS, který srovnal výsledky ČR s dalšími 25 zeměmi světa. Z průzkumu také vyplývá, že dvě třetiny Čechů se obávají o své soukromí na internetu.

S fake news se Češi nejčastěji setkávají na webových stránkách (77 %), Facebooku (71 %), ale i v televizi (64 %). Podle průzkumu nepravdivé zprávy někdy zaznamenalo 81 % obyvatel ČR. Lidé v důsledku toho méně důvěřují médiím (45 %) nebo omezují využívání sociálních sítí (21 %).

Zároveň Česko patří mezi státy, kde obyvatelé mají často tendenci fake news věřit. Naprostá většina Čechů (94 %) alespoň jednou zprvu uvěřila, že je falešná zpráva pravdivá, víc než polovina (55 %) tomu uveřila i vícekrát.

Fake news
Zdroj: IPSOS

Česká republika se tak zařadila v míře uvěření fake news na 4. místo z 26 zkoumaných zemí. Za pravé pokládali falešné informace častěji jen obyvatelé Egypta (60 %), Nigérie (58 %) a Číny (56 %).

Více než tři čtvrtiny respondentů v ČR (77 %) jsou přesvědčeny, že problematika fake news se zhoršuje zejména díky internetu. Většina Čechů (55 %) také souhlasí s tvrzením, že fake news mají negativní dopad na politickou debatu v naší zemi. Přisuzují jim však menší význam, než obyvatelé ostatních států (83 %).

Fake news
Zdroj: IPSOS

Obavy o soukromí na internetu v ČR rostou

O své soukromí na internetu se obává 67 % lidí v České republice, více než desetina má dokonce vážné obavy. Znepokojení oproti minulému roku vzrostlo u čtvrtiny obyvatel (27 %), pouze 8 % pociťuje menší obavy než loni, u 65 % se situace nezměnila.

Češi se o své soukromí na internetu obávají podobně jako sousední Němci (68 %) nebo Poláci (70 %) a o něco méně než je globální průměr zkoumaných zemí (78 %). Mnohem vyšší je míra znepokojení v Egyptě nebo Hongkongu, kde obavy sdílí celých 96 % populace.

Obavy o soukromí na internetu
Zdroj: IPSOS

Češi méně otevírají podezřelé e-maily nebo odkazy

Řada Čechů v posledním roce změnila kvůli těmto obavám své chování na internetu. Snaží se zejména neotevírat e-maily od neznámých odesilatelů (55 %), používat antivirové programy (48 %) nebo více přemýšlejí nad tím, co zveřejní online (43 %). Minimum lidí však ruší svoje účty na sociálních sítích nebo omezuje finanční transakce online (oboje 6 %). Oproti ostatním zemím zaostávají Češi v pravidelné aktualizaci hesel.

Téměř polovina lidí (49 %) se vyhýbá klikání na neznámé odkazy ve zprávách, necelá třetina (30 %) také nově využívá dvoufázové ověření hesel. Z průzkumu také vyplývá, že mladí lidé ve věku 18-39 let častěji využívají internet pro online nákupy a kontakt s lidmi, zároveň ale spíš využívají možnosti soukromého nastavení a VPN.

Fake news
Podíl obyvatel, kteří opakovaně uvěřili fake news, je v Česku výrazně vyšší než v ostatních zemích. Zdroj: Pixabay.com

Výzkum Ipsos proběhl v říjnu 2019, zúčastnilo se ho celkem 1009 respondentů ve věku 18-65 let. Data jsou srovnávána s výsledky mezinárodního výzkumu Ipsos, do nějž se zapojilo 25 229 respondentů z 25 zemí světa světa (Austrálie, Brazílie, Čína, Egypt, Francie, Německo, Hong Kong, Indie, Indonésie, Itálie, Japonsko, Jižní Afrika, Kanada, Keňa, Mexiko, Nigérie, Pákistán, Polsko, Rusko, Korea, Švédsko, Tunisko, Turecko, USA, Velká Británie).

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek