Evropský parlament uznal Guaidóa prezidentem Venezuely

01.02.2019
Euroskop, čtk

Poslanci Evropského parlamentu (EP) se ve čtvrtek usnesli, že až do vypsání svobodných a demokratických voleb uznávají Juana Guaidóa jako legitimního prezidenta Venezuely. Členské země Unie a také instituce bloku europoslanci vyzvali ke stejnému kroku. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová uvedla, že EU k situaci ve Venezuela utvoří mezinárodní skupinu, která se poprvé sejde příští týden.

Pro právně nezávaznou rezoluci EP ve čtvrtek na plénu hlasovalo 439 poslanců, 104 bylo proti a 88 se zdrželo. Mogheriniovou poslanci vyzvali, aby EU zřídila kontaktní skupinu, jejíž práce by ve Venezuele směřovala právě k zorganizování svobodných a věrohodných prezidentských voleb.

Mogheriniová ve čtvrtek uvedla, že EU se dohodla, že skupina bude fungovat 90 dní a jejími členy budou mimo jiné Francie, Německo, Itálie, Španělsko, Británie či Ekvádor. Mogheriniová také sdělila, že EU je připravena poskytnout větší humanitární pomoc Venezuele a jejím sousedům. Do okolních zemí v předchozích letech utekly statisíce Venezuelanů před autoritářským režimem prezidenta Nicoláse Madura a ekonomickou krizí, v níž se lidem nedostává základních potravin a léků.

Šéf venezuelského parlamentu ovládaného opozicí Guaidó se minulý týden během masových demonstrací prohlásil úřadující hlavou státu poté, co parlament neuznal nový mandát Madura. Podporu Guaidóovi vyjádřila řada amerických zemí, včetně USA. Pětatřicetiletý politik se snaží přimět dosavadního prezidenta Nicoláse Madura, aby umožnil obyvatelům vybrat novou hlavu státu. Podle opozice byly totiž loňské volby neregulérní a Maduro se svého druhého mandátu ujal začátkem ledna protiprávně.

Charanzová: EU by měla přitvrdit

„Jsem v denním kontaktu s představiteli opozice venezuelského režimu, vím, jak podstatné pro ně je, aby zbytek světa k dění v jejich zemi jen mlčky nepřihlížel. Opakovaně žádám o přitvrzení v postoji EU vůči venezuelské vládě, měli bychom se inspirovat postojem Spojených států,“ sdělila ve čtvrtek ČTK česká europoslankyně Dita Charanzová.

Europarlament ve čtvrtek také jednoznačně odsoudil násilí, zabíjení a oběti protestů v zemi. Europoslanci zároveň podpořili výzvu OSN a jejího generálního tajemníka k nezávislému vyšetření vražd a úmrtí souvisejících s protesty ve Venezuele. Odsoudili také aktuální zadržování několika novinářů, včetně pracovníků španělské agentury EFE, a vyzvali k jejich okamžitému propuštění. Novináři byli posléze propuštěni.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek