Mayová nastínila možné změny v otázce irské pojistky

30.01.2019
Euroskop, čtk

Dnešní výměna názorů britské premiérky Theresy Mayové s opozičním lídrem Jeremym Corbynem se točila okolo podoby „alternativních ujednání“, která by podle včerejšího hlasování v Dolní sněmovně měla nahradit severoirskou pojistku v brexitové dohodě. Mayová řekla, že zvažuje několik návrhů, včetně časového omezení platnosti pojistky nebo mechanismus, díky němuž by od ní Británie mohla jednostranně odstoupit. Tyto požadavky během dřívějších vyjednávání však EU odmítla.

Alternativy k dojednané pojistce se dostaly do popředí debaty o brexitu poté, co britští poslanci podpořili návrh požadující její nahrazení blíže nespecifikovanými opatřeními. Mayová v úterý řekla, že bude usilovat o změny tzv. protokolu o Irsku a Severním Irsku, neupřesnila však ihned, jak by se podle ní pojistka měla změnit.

Na Corbynovu otázku ohledně podoby alternativních plánů dnes Mayová odpověděla, že vláda se zabývá několika návrhy včetně „jednostranného mechanismu pro vypovězení nebo časového limitu“. Dolní komora britského parlamentu podle ní v úterý ukázala „jasnou cestu“, která vede k prosazení „rozvodové“ dohody s Unií.

Nejasnosti kolem tzv. „technologických řešení“

„Nic z toho pro mě příliš jasné nebylo, nevím jak pro ostatní,“ reagoval lídr labouristů, čímž v Dolní sněmovně spustil salvu smíchu. Corbyn se také ptal na „technologická“ řešení pro problém se zachováním hladkého provozu na irské hranici po odchodu Británie z EU. Tuto variantu dnes ráno zmínil ministr pro brexit Stephen Barclay, ačkoli konkrétní řešení se v tomto směru zatím neobjevilo.

„Jakých technologických pokroků bude podle ní (Mayové) v příštích 58 dnech dosaženo,“ řekl Corbyn s odkazem na počet dní zbývajících do plánovaného vystoupení země z EU.

Labouristický lídr bude podle agentury Reuters a zpravodajské společnosti BBC s Mayovou o brexitu jednat dnes od 16:00 SEČ. Corbyn v úterý přistoupil na schůzku s premiérkou poté, co předtím dialog odmítal, protože předsedkyně vlády nechtěla „smést ze stolu“ možnost neřízeného brexitu bez dohody s EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek