Stoltenberg: Trumpův apel na zvýšení výdajů má výsledky

28.01.2019
Euroskop, čtk

Prezident USA Donald Trump je „oddán“ vojenskému svazku NATO a jeho jasná výzva ke zvýšení příspěvků členských států má výsledky. V pořadu televize Fox News to včera řekl generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg, který je v USA na třídenní návštěvě.

„Členské státy zaznamenaly jasná a hlasitá slova amerického prezidenta,“ řekl Stoltenberg a prohlásil, že státy NATO nyní své příspěvky zvyšují. Aliance je sjednocená, protože se dokáže přizpůsobit. Severní Amerika a Evropa dnes spolupracují víc než dřív, konstatoval generální tajemník. „Je to jasné poselství Rusku, myslím, že ho vnímají,“ dodal.

Šéf Bílého domu podle nedávných informací amerických médií několikrát v soukromí naznačil, že by Spojené státy mohly NATO opustit, protože nesou neúměrné finanční břímě nesrovnatelné s příspěvky ostatních. Veřejně Trump opakovaně požaduje, aby všichni členové aliance vydávali na zbrojení nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu.

Trump včera na Stoltenbergovo prohlášení v pořadu Fox News reagoval na twitteru. Podle něj generální tajemník prohlásil, že „díky mně bylo NATO schopno vybrat od svých členů daleko víc peněz než kdy dříve“. Aliance je také podle Trumpa jednotnější, „přestože demokrati a prolhaná média rádi tvrdí opak“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek