Vídeň má Komisi vysvětlit indexaci sociálních dávek cizincům z EU

25.01.2019
Euroskop, čtk

Komise včera Rakousku dala dva měsíce na vysvětlení nových pravidel, podle nichž se občanům EU pracujícím v Rakousku indexují rodinné dávky a daňové úlevy, jestliže jejich děti bydlí v zahraničí. Začalo tak řízení, které teoreticky může skončit až před unijním soudem. Pravidla, která v Rakousku platí od počátku roku, se nelíbí především zemím ze střední a východní části EU, Rumunsko kvůli nim zvažuje žalobu. Vídeň nadále trvá na tom, že takzvanou indexací žádné předpisy neporušila.

Od 1. ledna se v Rakousku výše rodinných dávek a slev na dani na dítě odvíjí od výše životních nákladů v členském státě, kde dítě žije. Podle Komise to znamená, že řada pracovníků z jiných zemí Unie, kteří v Rakousku platí stejné odvody do systému sociálního zabezpečení a mají stejné daňové povinnosti jako místní, obdrželo nižší dávky jen proto, že jejich děti žijí v jiné zemi.

„Tímto krokem neděláte nic proti sociální turistice. Naopak míříte na ty, kdo ráno vstávají, tvrdě pracují a reálně přispívají vašemu hospodářství,“ upozornila včera novináře komisařka pro zaměstnanost, sociální věci, dovednosti a pracovní mobilitu Marianne Thyssenová. Věc je podle ní otázkou spravedlnosti a rovného přístupu. „Vzniklá situace je podle mě velmi nespravedlivá. V EU neexistují občané, zaměstnanci nebo děti druhé kategorie,“ zdůraznila komisařka.

„Komise má právo přezkoumat indexaci rodinných dávek,“ uvedla podle agentury APA rakouská lidovecká ministryně pro rodinu Juliane Bognerová-Straussová. „My nadále vycházíme z toho, že řešení, které jsme zvolili, je v souladu s evropským právem,“ dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek