Itálie chce změnu pravidel námořní operace EU Sophia

24.01.2019
Euroskop, čtk

Itálie chce změnu pravidel unijní operace Sophia ve Středomoří, oznámil italský ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Liga Matteo Salvini. Buďto se změní pravidla, anebo operace skončí, napsal ve středu ministr na twitteru. Základem mandátu evropské námořní operace Sophia, která byla spuštěna v roce 2015, je likvidace sítí převáděčů. Salvinimu se nelíbí zejména to, že migranti, které zachrání unijní lodě, mají být vyloďováni pouze v Itálii.

Italský ministr zahraničí Enzo Moavero Milanesi ve středu ujistil, že italská vláda si žádá pouze změnu pravidel, a nikoli konec unijní operace, o jejíž budoucnosti chtějí v nadcházejících měsících jednat zástupci unijních států.

„Jestliže se Itálie, která operaci velí, rozhodne ji ukončit, bude to její rozhodnutí,“ reagoval na Salviniho slova eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos. „Podle mého je operace Sophia úspěšná a měla by pokračovat,“ pokračoval. „Ale konečné rozhodnutí závisí na členských státech,“ dodal.

Operaci nyní velí Italové, její ústředí sídlí v Římě a italské lodě se hojně angažují u libyjského pobřeží. Italská vládní koalice protiimigrační Ligy a protestního Hnutí pěti hvězd, která Salviniho vlivem nastolila tvrdou imigrační politiku, chce změnit pravidlo, že uprchlíci zachránění v rámci unijní operace končí v italských přístavech.

Do operace jsou nyní zapojeny tři vojenské fregaty – španělská Reina Sofia, německý Augsburg a italský Luigi Rizzo. Vzdušnou podporu letadel a helikoptér poskytují Španělsko, Itálie, Polsko a Lucembursko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek