EU vyzvala Venezuelu k uspořádání svobodných voleb

24.01.2019
Euroskop, čtk

„EU plně podporuje Národní shromáždění jako demokraticky zvolenou instituci, jejíž pravomoci musí být obnoveny a respektovány,“ uvedla Mogheriniová. „Občanská práva, svobody a bezpečnost všech členů Národního shromáždění včetně jeho předsedy Juana Guaidóa musí být dodržována a plně uznávána,“ dodala.

Unie podle Mogheriniové je připravena Venezuele pomoci s obnovou demokracie a právního státu a po Caracasu chce, aby okamžitě zahájil politický proces vedoucí ke svobodným volbám ve shodě s ústavou. Brusel také zdůraznil, že masové demonstrace Venezuelců volajících po demokracii nemohou být ignorovány.

Guaidóa jako úřadujícího prezidenta uznaly Spojené státy s Kanadou a také několik latinskoamerických zemí. Maduro v reakci na postup Washingtonu oznámil, že Venezuela s USA přerušuje diplomatické vztahy.

Madura se mezitím podle agentury AP zastali ruští zákonodárci, podle kterých se Washington ve Venezuele snaží rozpoutat další barevnou revoluci. Venezuelského autoritářského prezidenta podpořila také Kuba, která je spojencem levicového režimu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek