Eurobarometr: Polovina občanů vnímá antisemitismus jako problém


Euroskop, čtk, 22. 1. 2019

Polovina občanů EU vnímá antisemitismus ve své vlastní zemi jako problém, vyplývá z nejnovějších zjištění Eurobarometru. Je to výrazně méně ve srovnání s prosincovým průzkumem Agentury EU pro základní práva (FRA), podle které má antisemitismus za největší sociální a politický problém ve své domovské zemi 85 % evropských Židů. Autoři celkově v rámci průzkumu oslovili 27.643 lidí ve všech 28 zemích EU.

Jak dnes v bruselském muzeu holokaustu upozornila komisařka pro spravedlnost Věra Jourová, platí, že čím nižší úroveň vzdělání dotázaných, tím nižší míra povědomí právě o tragickém osudu šesti milionů evropských Židů za druhé světové války. Skutečnost, že nárůst antisemitismu nyní pociťuje devět desetin židovské populace v unii je podle Jourové „ostudou Evropy“.

Komisařka také připomněla, že podle zjištění FRA nyní čtyři z deseti Židů v EU uvažují o odchodu z Evropy. „Když Židé Evropu opouštěli v minulosti, nikdy to nebyla dobrá známka jejího stavu

Jsem – v Evropské komisi jsme – rozhodnuti zajistit budoucnost židovskému lidu na tomto kontinentu, kvůli nim i kvůli Evropě,“ prohlásila Jourová.

Antisemitismus lidé vnímají nejvíce ve Švédsku a Francii

Antisemitismus pokládají podle Eurobarometru za problém hlavně lidé ve Švédsku (81 %), ve Francii (72 %), v Německu (66 %), v Nizozemsku (65 %), v Británii (62 %) a v Itálii (58 %). V Belgii či v Rakousku byli respondenti v této otázce rozděleni přibližně na poloviny.

Dnešní prezentace výsledků průzkumu v bruselském Židovském muzeu připadla shodou okolností na den, kdy ve městě pokračuje soud s francouzským občanem alžírského původu Mehdi Nemnouchem. V roce 2014 ve vstupní hale muzea zastřelil čtyři lidi, vinu odmítá.

Česká republika má s antisemitismem problém podle 28 % dotázaných, plyne z výsledků Eurobarometru; nejčastěji tak odpovídali lidé mezi 40 a 54 lety (33 %). Podle 57 %dotázaných se v tomto ohledu v ČR situace v posledních pěti letech nezměnila. V celounijním průměru si to myslí 39 % lidí, podle 36 % antisemitismu v EU za pět let přibylo.

Popírání holokaustu a šíření nenávisti online

Na úrovni celé EU je jako nejčastější projev antisemitismu vnímáno popírání holokaustu, o kterém hovořilo 53 % respondentů Eurobarometru. Je to opět výrazně méně, než jak věc vnímají podle FRA sami evropští Židé. Z nich větu, že holokaust je mýtus a zveličuje se, vnímá jako jednoznačně antisemitskou 83 %. V ČR popírání holokaustu označilo za problém 38 % respondentů Eurobarometru.

Dalším nejčastěji zmiňovaným problém je šíření antisemitismu na internetu a sociálních sítích. V celoevropském průměru na to upozornilo 51 % respondentů.

Stejné procento připomnělo také protižidovská grafitti a vandalismus mířící proti židovským budovám, veřejné výhrůžky vůči Židům či poškozování židovských hřbitovů. Právě tento poslední bod uvedlo také 44 % českých respondentů jako problém v Česku.

Celých 68 % Evropanů míní, že lidé v jejich zemi nemají dostatečné informace o historii, zvycích a způsobech místní židovské menšiny. O holokaustu se ve školách dostatečně učí podle 43 % respondentů Eurobarometru, opačný názor má ale v zásadě stejně velká skupina (42 %). V ČR je o dostatečné výuce v tomto ohledu přesvědčeno 40 % dotázaných, opačný názor má 46 % lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek