Státy EU schválily omezení dovozu oceli do července 2021

17.01.2019
Euroskop, čtk

Členské země Evropské unie včera odsouhlasily omezení veškerého dovozu oceli do EU s platností do července 2021. Schválené omezení je reakcí na obavy z růstu importu v důsledku amerických cel na ocel, informovala agentura Reuters.

Plán Evropské komise počítá s kvótami stanovenými na úrovni průměrného dovozu za poslední tři roky s navýšením o 5 %. Po jejich naplnění bude na dovozy uplatněno clo ve výši 25 %. Aby se zamezilo hromadění zásob, kvóty mají platit vždy na tříměsíční období. Každý rok mohou být zvýšeny o 5 %.

Ve Spojených státech loni v březnu vstoupila v platnost nová cla na dovoz oceli ve výši 25 % a na dovoz hliníku ve výši 10 %. To vyvolalo obavy, že zahraniční výrobci oceli se budou snažit přesměrovat svůj export do EU.

Nová americká cla na dovoz oceli a hliníku v loňském roce vzbudila nelibost u obchodních partnerů Spojených států. Evropská unie měla z placení těchto poplatků prozatímní výjimku, která ale koncem května vypršela. EU proto loni v červnu začala uplatňovat odvetná cla na různé produkty z USA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek