Dle českých europoslanců riziko tvrdého brexitu dále roste

16.01.2019
Euroskop, čtk

Čeští europoslanci se shodují, že odmítnutí brexitové dohody britským parlamentem znamená další pokračování nejistoty a zvýšení pravděpodobnosti odchodu Spojeného království z Evropské unie bez dohody. Je nyní podle nich třeba předejít škodám, které by EU, Británie a také Česká republika brexitem bez dohody utrpěly.

„Dnešek nemá žádné vítěze. Odchod Británie je už skutečně za dveřmi a po dnešním výsledku hlasování jsme opět na samém začátku. Nyní jsme v situaci, kdy nikdo z nás netuší, jakým směrem se bude vývoj dále ubírat a zda má Velká Británie vůbec nějaký plán,“ sdělila včera ČTK poslankyně Martina Dlabajová (ANO). Stejně jako její kolegyně Dita Charanzová (ANO) se obává následků odchodu Británie z EU bez dohody.

„Brexit bez dohody by byl každopádně nejhorší možnou cestou, cestou chaosu a nejistot pro občany i byznys. S Velkou Británií bychom měli horší obchodní vztahy než třeba s Tureckem. Důsledky bychom pocítili všichni, pro Česko je Británie jedním z nejdůležitějších obchodních partnerů ve světě,“ uvedla v komentáři zaslaném ČTK Charanzová.

Nezávislý Pavel Telička považuje hlasování britských poslanců za další krok k tvrdému brexitu. „Přestože jsem dlouho zůstával optimistou, je načase si přiznat, že je brexit bez dohody, který by výrazně poškodil Velkou Británii i EU, stále reálnějším scénářem,“ napsal na twitteru Telička. Dodal, že je nutné se intenzivně připravovat na nejhorší, aby byly škody co nejnižší.

Pospíšil: Tvrdý brexit by poškodil jak Británii, tak ČR

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) na twitteru poznamenal, že Mayová dostala lekci pro slabé politiky. Výsledek hlasování pak vnímá jako potvrzení brexitového chaosu.

Podobně to vidí i jeho kolega Jiří Pospíšil z TOP 09. „Nejistota způsobená referendem o brexitu a následnou nejednotou britské politiky bude bohužel pokračovat,“ uvedl Pospíšil. „Klíčovým teď bude zabránit odchodu Velké Británie z EU bez dohody, protože by to poškodilo nejenom Británii, ale i zájmy ČR,“ dodal.

„Pojďme zkusit společně – všechny členské státy, unijní instituce a občané Velké Británie – odvrátit tvrdý brexit. Máme teď společný cíl. Dopady tvrdého brexitu by byly zásadní pro všechny,“ vyzval na webu Stanislav Polčák (STAN).

Dle Šojdrové výsledek není překvapením

Michaelu Šojdrovou (KDU-ČSL) výsledek hlasování nepřekvapil, protože parlament podle ní velmi dobře vnímá rozčarování britských občanů, kteří začínají chápat, že odchod Británie z EU jim život nezlepší, ale naopak zkomplikuje.

„Osobně si nepřeji žádný brexit, ale pokud už má nastat, pak bychom měli mít dobrou dohodu, která umožní zachovat co nejvíce vzájemných výhod pro občany, pro vzájemný obchod a zajištění bezpečnosti,“ uvedla s tím, že premiérčina dohoda nabízela maximum toho, na čem se EU a Británie mohly dohodnout.

Olga Sehnalová (ČSSD) by ráda rozhodnutí o budoucnosti země přenechala samotným britským občanům. „Osobně bych si byla přála, aby politická reprezentace našla odvahu nechat občany hlasovat nejen o záměru vystoupit z EU, ale i o podmínkách, za kterých k tomu může dojít,“ sdělila Sehnalová ČTK. Dodala, že v referendu o brexitu zvítězila kampaň založená na sentimentu a lži a že strůjci této kampaně žádný opravdový plán pro budoucnost neměli.

Také europoslanec Jaromír Štětina, který zakládá nové hnutí Evropa společně, by jako řešení nejraději upřednostnil vypsání nového referenda o unijní budoucnosti Británie. „Doufám, že se Britové nakonec dohodnou na novém referendu a odhlasují si setrvání v EU,“ uvedl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek