Rumunsko zvažuje žalobu na Rakousko kvůli snížení přídavků

07.01.2019
Euroskop, čtk

Rumunsko zvažuje žalobu na Rakousko u Soudního dvora EU kvůli tzv. indexaci přídavků na děti. Opatření je diskriminační, řekl podle agentury APA rumunský ministr zahraničí Teodor Melescanu. Mluvčí Komise dnes řekla, že indexace je v rozporu s právem EU. Na základě opatření, které platí od Nového roku, budou lidé z chudších zemí pracující v Rakousku od rakouského státu na děti žijící ve své vlasti dostávat přídavky odpovídající životním nákladům v zemích původu.

Rumunská vláda zvažuje žalobu na Vídeň, protože jde o „jasný případ diskriminace“, který je v rozporu se všemi základními hodnotami EU, řekl šéf rumunské diplomacie Melescanu v neděli večer televizi Digi 24. Rumunští zaměstnanci v Rakousku podle něj platí daně a další odvody jako kterýkoli jiný zaměstnanec, a přesto podle něj budou najednou dostávat na své děti „až o 50 procent menší podporu než dosud“. Pokud rumunská vláda skutečně žalobu podá, je si Melescanu téměř jistý, že nezůstane jedinou žalující stranou.

Už v říjnu se přitom v této záležitosti obrátily společným dopisem na eurokomisařku pro sociální věci Marianne Thyssenovou Rumunsko, Bulharsko, Litva, Slovinsko a země takzvané visegrádské skupiny včetně České republiky. Ministři sociálních věcí komisařku vyzvali, aby co nejdříve přezkoumala soulad příslušného rakouského zákona s unijním právem.

Podle agentury APA dnes mluvčí Komise na dotaz ohledně možného zahájení řízení kvůli porušení unijních pravidel řekla, že „indexace podle práva EU není dovolena“. Dále uvedla, že jde o otázku diskriminace. Odmítla však říci, zda se Komise k případné rumunské žalobě připojí.

Rozdíly v přídavcích

Zatímco v současnosti podle slovenského ministerstva sociálních věcí rodič pracující v Rakousku dostává na dítě ve věku od jednoho do tří let přídavky na dítě v průměrné výši 172,4 eura (4480 korun), od tohoto roku pracovníci ze středoevropských zemí v alpské republice budou po změnách dostávat méně, pokud jejich dítě v této zemi zároveň nežije.

Například Češi v takovém případě dostanou na dítě 104,69 eura (2720 korun), Slováci 109,12 eura (2835 Kč), Maďaři a Poláci zaměstnaní v Rakousku ještě méně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek