Češi v roce 2016 strávili v průměru 9,6 dne v nemocnici, nejvíce v EU

03.01.2019
Euroskop, čtk

Češi tráví v průměru nejdelší dobu v nemocnici ze všech občanů členských zemí Unie. Vyplývá to ze statistiky za rok 2016, kterou dnes zveřejnil unijní statistický úřad Eurostat. Zatímco Nizozemci pobývali na lůžku v průměru jen 4,5 dne, Češi 9,6 dne.

Devět a více dní v nemocnici v roce 2016 pobývali také Chorvaté (9,3), Francouzi (9,1) a Němci (9). Například Slováci podle statistiky na lůžku v průměru pobývali 7,4 dne, a umístili se tak ve střední části žebříčku. Podobně jsou na tom i Poláci (7,2 dne).

Nejkratší dobu strávili v lůžkové péči v nemocnicích Nizozemci (4,5 dne), jejichž úřady nicméně do statistiky nezahrnují zařízení pro dlouhodobě nemocné, dále Bulhaři (5,3 dne) a Dánové (5,5 dne). Pro tři unijní země – Řecko, Maďarsko a Portugalsko – nejsou data k dispozici.

Ze sedmi zemí mimo Evropskou unii, jejichž data Eurostat rovněž zveřejnil, je situace v Česku srovnatelná jen s tou v Srbsku, kde byl v roce 2016 průměrný počet dní, který pacienti strávili v nemocnici na lůžku, rovněž 9,5. Vůbec nejkratší dobu podle statistiky strávili v nemocnici Turci – jen 4,2 dne.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek