Šéf EK vyjádřil soustrast v souvislosti s tragédií na Karvinsku

22.12.2018
Euroskop, čtk

Předsedu Evropské komise Jean-Claudea Junckera velmi zarmoutila zpráva o čtvrtečním důlním neštěstí na Karvinsku, při němž zemřelo 13 horníků. Šéf unijní exekutivy to uvedl ve svém prohlášení. Myslí na rodiny obětí i na lidi v Česku a také v Polsku, odkud pochází většina mrtvých. Hlubokou soustrast rodinám mrtvých horníků vyjádřil také předseda Evropské rady Donald Tusk. Kondolence zazněly rovněž z Budapešti a Bratislavy.

„Jste dnes v našich myšlenkách a srdcích,“ uvedl na twitteru Tusk, který sám pochází z Polska. Šéf Evropské komise Juncker složil hold všem horníkům za „odvahu a obětavost, kterou každý den prokazují“. Ocenil zároveň práci záchranářů, kteří zasahují v dole ČSM na Karvinsku.

Své kondolence zaslal svým protějškům do Česka a Polska rovněž maďarský premiér Viktor Orbán. „Sdílíme smutek polského a českého národa a modlíme se za rodiny obětí, jakož i za brzké uzdravení zraněných,“ napsal Orbán podle agentury MTI.

Své „nejhlubší sympatie pozůstalým a všem našim přátelům a sousedům v České republice a v Polsku“ vyjádřil i slovenský prezident Andrej Kiska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek