Unie se shodla na zákazu jednorázových plastových výrobků

19.12.2018
Euroskop, čtk

Vyjednávači členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu se v noci na dnešek dohodli na finální podobě zákazu plastových výrobků na jedno použití. Informovala o tom agentura DPA. Cílem je omezit objem plastového odpadu.

S návrhem zakázat jednorázová plastová brčka, nádobí, tyčinky do uší i některé další plastové výrobky na jedno použití přišla v květnu Evropská komise. Evropský parlament a členské státy v návrhu následně provedly mírné změny a nyní ještě musejí oficiálně schválit jeho konečnou podobu dohodnutou vyjednávači.

Opatření proti plastovému odpadu by mohla znamenat citelné změny v běžném životě téměř všech obyvatel EU. Nejvíce se však budou týkat umělohmotného průmyslu, který v roce 2015 dosáhl tržeb 340 mld. eur (8,75 bilionu Kč) a zaměstnával 1,5 mil. lidí, napsala agentura DPA.

Evropská komise předpokládá, že zákaz bude mít velký přínos pro životní prostředí. Do roku 2030 zákaz podle komise odvrátí ekologické škody v hodnotě 22 mld. eur (566 mld. Kč) a ušetří spotřebitelům až 6,5 mld. eur (167 mld. Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek