Mayová chce poslance o jednáních s EU informovat v lednu

19.12.2018
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová chce začátkem roku seznámit poslance s novými zárukami ohledně brexitové dohody, které podle jejích představ Británie získá od EU. Premiérka to dnes oznámila během bouřlivé debaty v britském parlamentu, kde čelila otázkám poslanců nespokojených s hrozícím odchodem z evropského bloku bez uzavření jakékoli dohody. Lídr opozice Jeremy Corbyn zde vyzval Mayovou, aby co nejdříve nechala parlament hlasovat o dohodě, kterou připravili britští a unijní vyjednavači.

Mayová prohlásila, že objasní dosažený pokrok poté, co po Novém roce uzavře britská strana současná jednání s Bruselem. Britští politici požadují dodatečné záruky zvláště kolem řešení pohybu osob a zboží mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Corbyn premiérce vyčetl, že podle něj stále nemá jasno, kdy by měl parlament hlasovat o smlouvě. Dojednaný text nemá podporu opozice ani velké části konzervativců a jeho schválení je proto považováno za nepravděpodobné. Představitelé EU přitom nehodlají na dosaženém textu cokoli měnit.

Mayová již dříve ohlásila, že hlasování Dolní sněmovny předpokládá ve třetím lednovém týdnu, tedy od 14. ledna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek