Brexit: Čeká Británii druhé referendum?


Euroskop, Politico.eu, čtk, 18. 12. 2018

Britská premiérka Theresa Mayová čelí dalšímu domácímu tlaku kvůli brexitu. Mimo to, že byla v nedávných dnech nucena odložit parlamentní hlasování o brexitové dohodě, a ustála hlasování o nedůvěře, tak se také potýká s tím, že několik vysoce postavených osobností začalo mluvit o podpoře konání druhého referenda o brexitu. Alespoň tak to interpretují přední britské deníky a začíná se opět skloňovat možnost vypsání druhého plebiscitu.

V britském veřejném prostoru se v současnosti spekuluje o tom, že někteří z nejbližších spolupracovníků Theresy Mayové začínají připravovat materiály k případnému opakování referenda. Alespoň s takovým zjištěním přišly noviny The Daily Telegraph. Ty jmenovitě zmiňovaly Davida Lidingtona, který působí de facto jako její zástupce/vicepremiér a Gavina Barwella, který je šéfem jejího úřadu.

A nejsou to jen oni. V posledních dnech se k brexitovému dění vyjádřily i další osobnosti veřejného života. Pro možnost konání druhého referenda se vyslovili také bývalí rezidenti z čísla 10, expremiéři John Major a Tony Blair.

Mayová s druhým referendem nepočítá

Rostoucí tlak na T. Mayovou, které se nedaří dojednat podporu pro vyjednanou dohodu, pravděpodobně bude nadále růst. A to zejména s ohledem na to, že se britské premiérce zatím nedaří vyjednat další záruky k irské pojistce, která má upravovat hraniční režim mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Téma brexitu a irské pojistky bylo diskutováno i na nedávné prosincové Evropské radě, kde se lídři EU27 shodli, že irský backstop je „jen dočasná varianta a nejspíš ani nebude použita,“ jak poznamenává ČTK k výsledkům summitu. Zároveň také sedmadvacítka potvrdila, že nehodlá znovu otevírat již uzavřená jednání týkající se brexitové dohody. Míč tak je na britské straně, která má nyní dohodu potvrdit ve svém parlamentu.

Mayová se včera v britské dolní komoře vyjádřila, že „si je vědoma obav, které poslanci kvůli irské pojistce mají,“ avšak druhé referendum jako možnost vylučuje. Mayová by jej chápala jako „hrubou zradu na voličích“, kteří nějakým způsobem rozhodli, a dle jejích slov vláda hlasování a jeho výsledek hodlá respektovat.

Theresa Mayová během prosincového zasedání ER
Britská premiérka T. Mayová během prosincového zasedání Evropské rady v Bruselu. Zdroj: ČTK.

Spekulace o případném znění referenda

Ačkoliv se jedná o pouhé spekulace, které byly ministerskou předsedkyní jasně popřeny, hovoří se čím dál více i o případných otázkách, které by voliči v opakovaném hlasování zodpovídali.

Sunday Times v této záležitosti poznamenávají, že „britští představitelé již vypracovávají potenciální možnosti kolem druhého celonárodního referenda. To by nerozhodovalo o uskutečnění brexitu jako takového, ale o tom, jaké vztahy EU-Londýn si Britové přáli. “ Nejčastěji se v této souvislosti spekuluje o tom, že by voliči vybírali mezi brexitovým plánem Theresy Mayové a vystoupením bez dohody samotné a tedy volbou tvrdého brexitu.

Pro britské zákonodárce pak Sunday Times spekulují dokonce o čtyřech možnostech, kdy by poslanci ve Westminsteru vybírali mezi dohodou Theresy Mayové, no-deal scénářem, budoucím uspořádáním na bázi vztahů EU-Norska nebo vypsáním druhého referenda jako takového. V tomto případě se dá teoreticky předpokládat, že případný výsledek poslaneckého hlasování by vláda přijala za svou „výchozí“ pozici.

Kritika (nejen) z opozice

Komplikovanost situace, ve které se britská premiérka nachází, je možné pozorovat na krocích nejen opozičních, ale také vládních poslanců, kteří sami jsou vnitřně rozděleni. Nedávný pokus o nedůvěry sice Mayová ustála, když ze 317 Konzervativců ji 200 podpořilo a 117 vyjádřilo nedůvěru, v reakci na toto hlasování však oznámila, že do příštích voleb již stranu nepovede.

Kritika ale přichází hlavně z opozičního tábora Labouristů. Po včerejším vystoupení premiérky v parlamentu zde promluvil i Jeremy Corbyn, aby kritizoval její počínání v otázce brexitu a neúspěch jednání na poslední Evropské radě, kde dle jeho slov „nedosáhla vůbec ničeho.“

„Theresa Mayová vede nejchaotičtější vládu v moderní historii země,“ pokračoval Corbyn v kritice současné vlády a vytkl jí, že ani její vlastní poslanci ji nepodporují a odkazoval tím samozřejmě na zastánce tvrdého brexitu v řadách Konzervativců a ty, kteří vyvolali hlasování o (ne)důvěře.

Možné hlasování v půlce ledna

Britská premiérka v rámci svého včerejšího proslovu v parlamentu potvrdila, že hlasování o brexitové dohodě by se mělo uskutečnit nejdříve ve třetím lednovém týdnu, tedy od 14. ledna 2019.

Do té doby se budou dle Mayové probíhat další diskuze s unijními představiteli a T. Mayová se v nich bude snažit o nová „politická a právní ujištění“ o dočasnosti irské pojistky, aby tak přesvědčila potřebnou část poslanců, aby v lednu podpořili dojednanou brexitovou dohodu.

Jinak by totiž Británii, která Unii opustí k 29. březnu příštího roku, hrozil tvrdý brexit, a ten si nepřeje ani jedna strana na březích kanálu La Manche.

Autor: Libor Škácha, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality