Mayová bude dál usilovat o další záruky k irské pojistce

14.12.2018
Euroskop, čtk

Šéf úřadu britské vlády a de facto zástupce premiérky David Lidington dnes ujišťoval, že Theresa Mayová bude nadále v Evropské unii usilovat o další záruky týkající se sporné irské pojistky, která je součástí dohody o podmínkách odchodu Británie z evropského bloku. Dojednaný text dohody označil v televize Sky News za „dobrý a slušný kompromis“. Opoziční labouristé dnes vyzvali, aby dohoda konečně zamířila do britského parlamentu, který by pak podle jejich představ převzal nad brexitem kontrolu.

Mayová ve čtvrtek jednala v Bruselu s přestaviteli 27 zemí unie s cílem získat záruky ohledně irské pojistky, které by napomohly ratifikačnímu procesu v Dolní sněmovně. Právě celní režim na hranici mezi britským Severním Irskem a Irskem je nejproblematičtější částí dohody. Sedmadvacítka sice zdůraznila, že irská pojistka by v případě spuštění byla jen dočasným řešením, o smlouvě o brexitu jako takové už ale odmítla znovu jednat.

„Zdá se, že premiérka neuspěla ve snaze o významné změny ve své brexitové dohodě,“ uvedl labouristický poslanec a stínový ministr pro brexit Keir Starmer. „Takto nelze pokračovat. Premiérka by měla dohodu příští týden poslat do parlamentu a nechat jej, aby nad brexitem převzal kontrolu,“ dodal.

Parlament měl o dohodě hlasovat už tento týden v úterý. Vláda se ale kvůli očekávanému fiasku na poslední chvíli rozhodla hlasování odložit, uskuteční se nejdříve v lednu.

Uplatnění (severo)irské pojistky

Pojistka má platit v případě, že se Londýn s Bruselem do července 2020 nedohodnou na podrobných podmínkách budoucích obchodních a dalších vztahů.

V takovém případě by s příchodem roku 2021 začal platit záložní plán vytvářející jednotný celní prostor unie s Británií; opatření navíc počítá se zachováním některých pravidel evropského jednotného trhu v Severním Irsku.

Proti irské pojistce vystupují především severoirští unionisté (DUP), kteří svými deseti hlasy umožnili vznik současné menšinové vlády, a také část konzervativců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek