Rumunsko plánuje do roku 2014 přijmout euro

13.12.2018
Euroskop, čtk

Rumunsko chce přijmout euro do roku 2024, oznámila včera v parlamentu premiérka a bývalá evropská poslankyně Viorica Dancilaová. Podle agentury AFP také představila hlavní cíl nadcházejícího rumunského předsednictví Evropské unie, kterým je snížit napětí mezi starými a novými členskými zeměmi. Rumunsko se půlročního předsednictví ujme v lednu příštího roku.

Rumunsko, které vstoupilo do EU v roce 2007, sice zaznamenává v posledních letech povzbudivý hospodářský růst, ale zůstává druhou nejchudší zemí bloku po sousedním Bulharsku.

To také letos schválilo akční plán přijetí eura a do konce června příštího roku hodlá přistoupit k mechanismu směnných kurzů ERM-2, tedy do takzvané čekárny na členství v eurozóně a bankovní unii.

Rumunsko zatím podobně jednoznačný krok neoznámilo. V cestě jeho ambicím může stát nedostatečný pokrok v potírání korupce a sporná reforma soudnictví, za kterou ho v listopadu Evropská komise kritizovala ve své hodnotící zprávě. Eurozóna má v současnosti 19 členů. Naposledy její řady rozšířila Litva, která přijala euro začátkem roku 2015.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek