Itálie upraví návrh rozpočtu, schodek na příští rok se sníží

13.12.2018
Euroskop, čtk

Itálie ustoupila Evropské unii a rozpočtový schodek příští rok sníží na 2,04 % hrubého domácího produktu (HDP) z dříve plánovaných 2,4 %. Po jednání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem to včera večer podle agentury DPA řekl italský premiér Giuseppe Conte.

Evropská komise rozpočtové plány italské vlády odmítala, protože byly v závažném nesouladu s jejími doporučeními. Římu proto hrozilo disciplinární řízení, na jehož konci by mohly přijít i finanční sankce v miliardové výši. Conte včera uvedl, že od komise očekává „pozitivní“ reakci. Podle mluvčí EK „bylo dosaženo hmatatelného pokroku“. Komise bude v příštích dnech návrhy, které obdržela včera odpoledne, analyzovat, dodala mluvčí.

Conte zdůraznil, že se Římu podařilo ušetřit a přitom nerezignovat na klíčové volební sliby, jako je snížení věku odchodu do důchodu a zavedení nepodmíněného základního příjmu. Je si jistý, že se Itálie placení finančních sankcí vyhne. „Důvěru Italů nezklameme,“ dodal italský premiér.

Zadlužení Itálie v současnosti dosahuje zhruba 2,3 bilionu eur (60 bilionů Kč), tedy 131 % HDP. Podle pravidel eurozóny nesmí celkové zadlužení země přesáhnout 60 procent HDP. Pokud stát pravidlo nesplňuje, musí zadlužení začít postupně snižovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek