V Polsku začala konference o klimatu, půjde o boj s oteplováním

03.12.2018
Euroskop, čtk

V Katovicích včera začala světová konference o klimatu COP24, kde se mají zástupci 190 zemí radit o tom, jak dál postupovat proti stále naléhavější hrozbě globálního oteplování planety. Hlavním cílem konference je přijetí pravidel, která by umožnila úplnou realizaci cílů pařížské klimatické dohody z roku 2015 a odpověděla na varovné zprávy vědců.

Tři roky starou pařížskou dohodou se lídři zemí z celého světa zavázali usilovat o udržení globálního oteplování pod rozdílem 1,5 stupně Celsia oproti časům před průmyslovou revolucí.

Růst teplot přitom už dosáhl hranice jednoho stupně a současné národní cíle týkající se emisí skleníkových plynů by podle odborníků oteplování zastavily až na hodnotě tří stupňů.

Obrovskou komplikací je i postoj některých velkých zemí včetně Spojených států, které loni na popud prezidenta Donalda Trumpa od klimatické dohody odstoupily. Spojené státy jsou přitom druhým největším producentem skleníkových plynů na světě po Číně.

Definování jasných pravidel

Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu (IPCC) v říjnu zveřejnil zprávu, podle níž cíle formulované v pařížské dohodě lze nyní naplnit už jen rychlými a dalekosáhlými změnami ve všech sférách lidských aktivit. Účastníci COP24 proto budou usilovat o to, aby se státy řídily jasně danými pravidly, která by vedla ke kýženému výsledku.

Konference potrvá do 14. prosince. Českou delegaci povede ministr životního prostředí Richard Brabec, zúčastní se také další zástupci ministerstev životního prostředí, financí, zemědělství, průmyslu a zahraničních věcí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek