Švýcarská vláda rozhodne o rámcové dohodě s EU tento týden

03.12.2018
Euroskop, čtk

Švýcarská vláda chce tento pátek rozhodnout, jaké stanovisko zaujme k připravované rámcové dohodě upravující vztahy mezi alpskou konfederací a Evropskou unií. Minulý týden to podle agentury Reuters po zasedání kabinetu prohlásil vládní mluvčí, žádné podrobnosti o páteční debatě ale neuvedl. EU vyjednávání se Švýcarskem považuje za uzavřené, a proto chce podle diplomatických zdrojů do 7. prosince od Bernu odpověď, zda dokument podpoří.

Vztahy mezi EU a Švýcarskem se nyní řídí souborem více než stovky sektorových smluv, což se EU dlouhodobě snaží změnit. Jednání o rámcové dohodě nebyla snadná a vlekla se čtyři roky, před týdnem ale unie podle listu Basler Zeitung debatu ze své strany prohlásila za skončenou.

Rozhodnutí je nyní na Švýcarsku. Pokud bude souhlasit, mohl by se dokument podepsat ještě do konce letošního roku. Evropská komise zároveň vyslala Bernu signál, že švýcarské burzy nebudou mít v novém roce přístup na unijní trh.

Přístup jim komise omezila původně na jeden rok, aby urychlila dojednání rámcové dohody. Bern kvůli tomu nyní hovoří o mocenském nátlaku a vydírání.

Možné odmítnutí rámcové dohody

Pokud se Bern vzepře a rámcovou dohodu odmítne, budou sice nadále platit dříve uzavřené sektorové smlouvy, ale alpská země nebude moci počítat s posílením svého přístupu na jednotný trh.

Dopady to může mít mimo jiné na energetickou unii či na neomezený přístup na unijní trh pro švýcarské výrobce lékařských přístrojů, poznamenala agentura Reuters.

EU podle Reuters nechce při vyjednávání se Švýcarskem ustupovat i kvůli souběžné debatě o podmínkách odchodu Spojeného království z unie, neboť se obává, že každý ústupek Švýcarům by Britové využili jako páku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek