Soud EU: Vaječný likér nesmí obsahovat mléko

26.10.2018
Euroskop, čtk

Vaječný likér nesmí obsahovat mléko, rozhodl ve čtvrtek Soudní dvůr Evropské unie. Jiného názoru byla jistá německé firma, která jej do svého nápoje přidávala. Podle soudu jsou povolenými přísadami pouze ty, které vypočítává evropský zákon o likérech: alkohol, žloutek, bílek, cukr nebo med a přírodní aroma, napsala agentura DPA.

Jistá německá firma z Dolního Saska zkusila do nápoje přimíchávat mléko a dále jej nabízet jako vaječný likér. To se nelíbilo konkurenci z Braniborska. Případ se dostal na stůl zemského soudu v Hamburku, který, aby měl jistotu, se obrátil na Soudní dvůr EU s dotazem, zda příměsi uváděné v zákoně o likérech jsou konečné.

Lucemburský soud rozhodl, že na seznam je nutné pohlížet jako na úplný, v opačném případě by mohla utrpět ochrana spotřebitele a férová soutěž. Minimální obsah alkoholu v likérech je stanoven na 14 procent.

Vaječný likér měl dlouho pověst nápoje starších dam, nyní se ale těší všeobecné oblibě, napsala agentura DPA. Populární je i v České republice, zhusta se kupuje především na svátky. Jedno deci tohoto „symbolu Vánoc“ má v sobě víc kalorií než deset deka vepřového masa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek