Francouzský prezident Macron navštíví SR a ČR

26.10.2018
Euroskop, čtk

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes zavítá na Slovensko, kde se setká se svým protějškem Andrejem Kiskou, premiérem Peterem Pellegrinim a zúčastní se debaty s veřejností. Odpoledne Macron odletí do České republiky, kde má na programu schůzku s prezidentem Milošem Zemanem i s premiérem Andrejem Babišem.

S Kiskou se francouzský státník sejde dopoledne. Podle kanceláře slovenského prezidenta se bude hovořit hlavně o budoucnosti EU, o situaci na evropském kontinentu a ve světě. Po poledni čeká Macrona jednání s premiérem Pellegrinim, které má být věnováno vztahům mezi Francií a Slovenskem i 100. výročí vzniku Československa.

Podle slovenských historiků i politiků sehrála Francie klíčovou roli při založení společného státu Čechů a Slováků. Jeden ze spoluzakladatelů první Československé republiky, slovenský rodák Milan Rastislav Štefánik, byl mimo jiné generálem francouzské armády.

Macron a Pellegrini se odpoledne v Bratislavě zúčastní diskuse s veřejností na téma Formování budoucnosti Evropy. Debata navazuje na sérii rozhovorů francouzského prezidenta s občany v hlavních městech členských zemí Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek