Europoslanci udělili Sacharovovu cenu Olehu Sencovovi


Euroskop, čtk, 26. 10. 2018

Evropský parlament udělil ve čtvrtek Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ukrajinskému režisérovi Olehu Sencovovi, který je vězněn v Rusku. Oznámila to nejsilnější parlamentní frakce Evropská lidová strana (ELS), která jej na ocenění navrhla. Předseda Evropského parlamentu (EP) Antonio Tajani prohlásil, že kritik ruské okupace Krymu Sencov se stal symbolem boje za osvobození politických vězňů v Rusku, jakož i ve zbytku světa. Zároveň opět vyzval k jeho okamžitému propuštění. Mluvčí ruské diplomacie v reakci uvedla, že jde o zpolitizované rozhodnutí.

„Mám tu čest, že mohu oznámit, že konference předsedů (EP) se rozhodla udělit letošní Sacharovovu cenu Olehu Sencovovi,“ řekl Tajani na zasedání parlamentu, načež následoval od europoslanců dlouhý potlesk vestoje. Ocenění podle Tajaniho Sencovovi náleží za prokázanou statečnost a odhodlání, v boji za svou věc nasadil i svůj život.

Spokojenost s výběrem laureáta vyjádřili čeští představitelé lidovecké frakce. Předseda české delegace Luděk Niedermayer ČTK řekl, že na tragédie v podobě invaze na Krym a rozpoutání války na východě Ukrajiny se nesmí zapomínat. Udělením Sacharovovy ceny bude podle něj bezpráví a utrpení tamních obyvatel zviditelněno.

„Nemyslím si, že by (ruský prezident) Vladimir Vladimirovič Putin poslechl nějaké prosby nebo výzvy Evropského parlamentu. To není jeho zvyk. Nepropustí ho (Sencova) okamžitě, když dostane Sacharovovu cenu. Ale může se stát, že spousta jiných lidí nebude tak nesmyslně obviněna,“ hodnotil význam ocenění místopředseda výboru EP pro bezpečnost a obranu Jaromír Štětina.

Udělení Sacharovovy ceny
Evropský parlament rozhodl o udělení Sacharovovy ceny Olehu Sencovovi. Zdroj: čtk

Reakce Ukrajiny a Ruska

Radost nad oceněním Sencova a vděčnost Evropskému parlamentu vyjádřil v Kyjevě ukrajinský prezident Petro Porošenko. Udělení ceny označil za „povzbudivý signál podpory v krajně dramatickém okamžiku života ukrajinského vlastence“. Podle ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana je ocenění Sencova „otočením klíče, jímž se otevírají vězeňské mříže“.

Na druhé straně mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová se kroku Evropského parlamentu podivila. „Je to naprosto zpolitizované rozhodnutí. Na jakém základě bylo přijato a jak bylo motivováno, já osobně nevím,“ citovala agentura TASS její odpověď na dotaz novinářů.


Proč byl vybrán Sencov

Režisér Sencov je odpůrcem ruské okupace poloostrova Krym a v Rusku byl odsouzen k 20 rokům vězení za to, že se na jaře 2014 se svým společníkem pokusil na anektovaném ukrajinském poloostrově podpálit kancelář vládní strany Jednotné Rusko a dalšího ruského spolku.

Režisér obvinění označil za vykonstruovaná a podle organizace Amnesty International jeho odsouzení předcházel „nespravedlivý proces před vojenským soudem“. Ve vězení letos Sencov držel více než čtyři měsíce hladovku, kterou se domáhal osvobození „všech ukrajinských politických vězňů“ z ruských věznic.

Oleg Sencov

Oleh Sencov na soudním přelíčení v roce 2015. zdroj: Evropský parlament

Kdo byli další kandidáti

Společně s ním byli letos v užším výběru na Sacharovovu cenu marocký disident a protikorupční aktivista Násir Zifzáfí a skupina 11 nevládních organizací, které ve Středozemním moři pomáhají zachraňovat migranty. Zifzáfí si ve své vlasti rovněž odpykává 20letý trest odnětí svobody za „spiknutí proti bezpečnosti státu“.

Evropský parlament uděluje cenu nazvanou po sovětském fyzikovi a laureátovi Nobelovy ceny za mír Andreji Sacharovovi od roku 1988. Vyzdvihuje tak boj jednotlivců nebo skupin za dodržování lidských práv a základních svobod. Loni lídři EP vítězem zvolili demokratickou opozici ve Venezuele.

Letošní slavnostní předávání ceny se má ve Štrasburku uskutečnit 12. prosince. S oceněním se pojí také finanční odměna 50.000 eur (1,3 milionu Kč). Vzhledem k pobytu Sencova ve vězení zatím není jasné, jak se budou náležitosti spojené s cenou odvíjet. „Já si myslím, že to finanční ocenění teď není to nejdůležitější. Důležité je, že jsme na něj nezapomněli,“ řekl Štětina.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek