Tajani: Cesta Česka a Slovenska k nezávislosti byla složitá

24.10.2018
Euroskop, čtk

Cesta Česka a Slovenska k nezávislosti a prosperitě byla složitá; na útlak, který v minulosti obyvatelé obou zemí zažili, nesmíme zapomenout. Řekl to včera předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani, který svým projevem v prostorách EP zahájil výstavu věnovanou vzniku a významu Československa. Na desítce informačních panelů jsou popsány osudy Tomáše Garrigua Masaryka či Milana Rastislava Štefánika, ale také československá kultura, věda nebo sport.

„Vaše dějiny jsou o překonání válek a totality. Jsou o statečnosti těch, kdo strhávali bariéry a kdo tak činí i dnes. Cesta byla složitá a Češi a Slováci zaplatili vysokou cenu,“ prohlásil Tajani.

„Jestliže dnes všichni žijeme v míru a prosperitě, je to i díky odvaze a vizi skutečných státníků jako Václav Havel a Alexander Dubček,“ dodal předseda EP. Ačkoli jejich společný stát již neexistuje, Tajani vyzdvihl, že Češi a Slováci vstoupili do Evropské unie současně jako přátelé.

Jeho projevu naslouchala mimo jiných zhruba desítka českých a slovenských europoslanců a také Němec Manfred Weber, lídr nejsilnější europarlamentní frakce Evropská lidová strana (ELS), která výstavu o vzniku ČSR zorganizovala. Panely s informacemi o zakladatelích společného státu, o československých legiích, o gymnastce Věře Čáslavské či vědci Ottovi Wichterlem budou v srdci štrasburského areálu EP k vidění do konce aktuálního plenárního zasedání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek