Šest zemí včetně ČR chce volnější pravidla u fondů EU

24.10.2018
Euroskop, čtk

Šest členských zemí EU včetně České republiky požaduje zjednodušení pravidel při čerpání peněz z evropských fondů na roky 2021 až 2027. Uvítaly by i zachování stávajícího časového harmonogramu při využití peněz z unijních zdrojů. Zástupci ČR, Slovenska, Maďarska, Polska, Chorvatska a Bulharska se na tom shodli na dnešním jednání v Bratislavě, kterého se zúčastnila také eurokomisařka pro regionální politiku Corina Cretuová.

„Společné prohlášení bude základem pro jednání s Evropskou komisí (EK) o budoucnosti pravidel k čerpání evropských fondů. Ukazuje naši jednotu a sílu, s níž budeme i v budoucnu prosazovat společné cíle,“ uvedl po schůzce na společné tiskové konferenci s Cretuovou slovenský vicepremiér pro investice a informatizaci Richard Raši.

Ke zmiňovanému prohlášení se nepřidali zástupci Rumunska a Slovinska, jež se bratislavské schůzky rovněž zúčastnili. Rumunsko tak podle Rašiho učinilo z důvodu svého nadcházejícího předsednictví v Radě EU, slovinský představitel zase neměl příslušný mandát. Česko na schůzce zastupovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Jednodušší pravidla pro čerpání evropských fondů

Šest zmíněných zemí požaduje kromě zjednodušení pravidel ohledně evropských fondů i zachování pravidla, že peníze bude možné čerpat až tři roky po skončení programového období. Odmítly také návrh na zkrácení této doby na dva roky, jakož i návrh na zvýšení národního podílu při financování projektů podpořených z unijních zdrojů.

Cretuová řekla, že nevylučuje změny v předloženém návrhu sedmiletého rozpočtového rámce. Předlohu označila za realistický rozpočet s ohledem na priority EU a na vystoupení Británie z evropského bloku. Londýn je jedním z významných přispěvatelů do unijního rozpočtu. Cretuová rovněž uvedla, že návrh rozpočtového rámce již počítá se zjednodušením podmínek poskytování peněz z unijních fondů.

Česká republika bude podle návrhu EK moci z nové podoby evropských fondů v rámci politiky soudržnosti v příštím finančním období získat až 17,8 miliardy eur (459,7 miliardy Kč) v cenách roku 2018. Při započtení inflace by měl český podíl dosáhnout 20,1 miliardy eur (519,1 miliardy Kč). Ve stávajícím finančním období 2014-2020 je pro Českou republiku vyčleněno bezmála 24 miliard eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek