Výzkum: Členství v Unii hodnotí pozitivně rekordní počet Evropanů


Euroskop, Eurobarometr, 17. 10. 2018

Více než dvě třetiny občanů EU jsou přesvědčeny, že jejich země má prospěch ze členství v Unii. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Eurobarometru, který mapuje názory veřejnosti na Evropskou unii. Jedná se o výsledky celoevropského šetření ze září 2018, kdy se takto vyslovilo 68 % dotázaných.

Průzkum veřejného mínění se uskutečnil ve dnech 8. až 26. září 2018 s 27 474 Evropany ve věku 16 a více let. Zářijová data zároveň ukazují, že více než 62 % Evropanů napříč celou Unií považuje členství své země v EU za dobrou věc.

Téměř všechny výsledky měření podpory EU vykazují od referenda v Británii v roce 2016 pozitivní trend, který naznačuje nárůst znepokojení napříč celým kontinentem ohledně důsledků, které brexit bude mít. Kvůli obtížným vyjednáváním tak zároveň roste povědomí o výhodách členství v EU.

Nejlepší výsledek šetření od roku 1983

Průzkumu představuje nejlepší výsledek za posledních 25 let. I když Češi ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi tolik optimističtí nejsou, výsledných 39 % i tak ukazuje, že od loňského roku přibylo 10 % lidí, kteří jsou přesvědčeni o tom, že členství České republiky v EU je dobrá věc.

Čtyři z deseti Čechů členství nepovažují ani za dobrou, ani za špatnou věc. Přesto jsou téměř dvě třetiny (64 %) Čechů přesvědčeny, že Česká republiky má prospěch a výhody ze vstupu do EU. Na celoevropské úrovni je to 68 %, což je nejlepší výsledek od roku 1983, kdy byl průzkum poprvé zadán.

Rostoucí pozitivní vnímání ocenil i předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. K výsledkům průzkumu Tajani dodal: „V době, kdy se finalizují podmínky vystoupení Velké Británie z EU, výsledky průzkumu ukazují rostoucí uznání přínosu členství v EU napříč celým evropským kontinentem. Stále nás však čeká mnoho práce. Důležité je pokračovat ve spolupráci a solidaritě na úrovni EU, abychom mohli reagovat na obavy a problémy evropských občanů.“

Antonio Tajani
Pozitivnější hodnocení unijního členství ocenil i předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Zdroj: Flickr EP

Obecné mínění o Evropském parlamentu

Téměř jedna třetina evropských občanů má pozitivní představu o Evropském parlamentu, zatímco 21 % dotázaných má představu negativní a největší část, 43 %, je neutrálně smýšlejících.

I v České republice má největší skupina (42 %) k Evropskému parlamentu neutrální postoj, negativní image má EP pro téměř jednu třetinu (31 %) respondentů. Podíl občanů, kteří na Parlament nahlížení pozitivně, vzrostl od loňského roku na současných 25 %.

Průzkum dále ukazuje rostoucí povědomí o evropských volbách konajících se v příštím roce. Celkem 42 % Čechů správně určilo květen 2019 jako datum voleb – což je o 4 % více oproti podobnému průzkumu, který proběhl před šesti měsíci.

Nicméně 39 % respondentů dnes stále neumí říct, kdy se budou příští volby konat. Na evropské úrovni je situace obdobná, 41 % občanů zná termín evropských voleb; 44 % Evropanů neví, kdy volby proběhnou.

Rezonující témata v EU

Na rozdíl od 51 % Evropanů, kteří se o volby do Evropského parlamentu zajímají, má v České republice zájem pouze 22 % respondentů. Stejně jako ostatní Evropané vidí Češi jako nejdůležitější téma předvolební kampaně otázku přistěhovalectví.

Zatímco v ostatních zemích patří mezi další důležitá témata boj proti nezaměstnanosti mládeže a hospodářství a růst, pro Čechy jsou prioritou ochrana vnějších hranic a boj s terorismem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek