Šéf labouristů Corbyn by podpořil nové referendum o EU

24.09.2018
Euroskop, čtk

Šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn podpoří možnost vypsání druhého referenda o brexitu, pokud se pro něj strana rozhodne. Řekl to v rozhovoru pro včerejší vydání listu Sunday Mirror s tím, že k referendu nevyzývá. Dodal, že sám dává přednost uspořádání předčasných parlamentních voleb jako řešení politické krize v zemi, která souvisí s debatou o podobě blížícího se odchodu země z EU. Labouristé budou o svém postoji k referendu podle britského tisku debatovat i hlasovat v úterý na své výroční konferenci, která dnes začala v Liverpoolu.

Corbynův tým přitom dosud trval na tom, že labouristé musejí respektovat výsledek referenda z roku 2016, které o odchodu z bloku rozhodlo, a odolával výzvám, aby se labouristé vymezili jako strana vystupující proti brexitu.

Corbynovo včerejší prohlášení podle agentury Reuters také zvyšuje tlak na konzervativní premiérku Theresu Mayovou, která nedávno prohlásila, že se jednání s Bruselem o jejím plánu na rozluku dostala do slepé uličky.

Někteří labouristé požadovali, aby se referendum týkalo rozvodové dohody s Bruselem, jiní chtěli, aby otázka byla položena jednoduše: zda má Spojené království v unii zůstat, či nikoli. „Podpořím to, co z konference vzejde. Ale ke druhému referendu nevyzývám. Doufám, že se shodneme, že nejlepším řešením jsou parlamentní volby,“ řekl Corbyn v rozhovoru se Sunday Mirror.

Labouristé by v jednáních prosazovali celní unii

V rozhovoru s BBC pak Corbyn prohlásil, že Británie může být velmi blízko předčasných voleb. Pokud by o brexitu jednali s Bruselem labouristé a ne konzervativci premiérky Theresy Mayové, bylo by podle Corbyna cílem uzavřít dohodu o celní unii.

To by zabránilo riziku zavedení hranice s kontrolami mezi Irskou republikou a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království. Právě otázka hranice na ostrově Irsko je jedním z palčivých bodů debat mezi EU a Británií.

Ačkoli Corbyn usiluje o předčasné volby, případné volání straníků po novém referendu vyslyší. Na dotaz, jak by Corbyn v novém referendu hlasoval, odpověděl, že neví. V referendu v červnu 2016 hlasoval pro setrvání v unii, kterou by si ale přál zreformovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek