Vyjednávači EU a Británie pokročili se spoluprací v bezpečnosti


Euroskop, čtk, 3. 9. 2018

Vyjednávači EU a Británie minulý týden pokročili v diskusích o podobě budoucí spolupráce v oblastech jako je vnitřní i vnější bezpečnost po brexitu. Novinářům to v pátek řekli šéfové vyjednávacích týmů obou stran Michel Barnier a Dominic Raab. Podle zástupce britské strany je Londýn připraven k co nejambicióznější dohodě, jde totiž o bezpečnost britských i evropských občanů.

Ve chvíli, kdy Británie přestane být členskou zemí a zůstane mimo schengenský prostor, bude mít partnerství týkající se vnitřní bezpečnosti čtyři základní pilíře, vysvětlil v pátek Barnier.

Zmínil efektivní výměnu informací, spolupráci policejních složek, soudní spolupráci v kriminálních otázkách a partnerství v boji s praním špinavých peněz a financováním terorismu.

Návrhy, se kterými přišla britská strana, podle něj obsahují záruky ochrany základních práv a uznání role unijního soudu jako konečného arbitra v otázkách souvisejících s právem EU. „Nyní musíme prodebatovat, jak to konkrétně uvést do praxe,“ dodal Barnier.

Raab: Chceme zachovat co nejvíce spolupráce

Zástupce britské strany Raab upozornil, že má pro právní pohled a principy evropské strany pochopení, Londýn však směřuje k ještě ambicióznější kooperaci. „Základem je, že chceme zachovat co nejvíce operační spolupráce, aby britští i evropští občané byli v bezpečí. Bezpečnost Evropy znamená bezpečnou Británii,“ uvedl.

Vyjednávací týmy se minulý týden podle Barniera dotkly i zahraniční politiky a obranných otázek. „Pohledy obou stran na cíle a nástroje potřebné pro naši budoucí spolupráci se sbližují,“ poznamenal.

Otázka irských hranic

Barnier ale také připomněl, že stále zbývají dohodnout určité části samotné smlouvy o britském odchodu z unie. Základní nedořešenou věcí je stále otázka podoby režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem, ale třeba také otázka chráněných označení pro některé kvalitní výrobky EU, například v zemědělství.

V otázce irských hranic obě strany už měsíce nepokročily a trvající pat může ohrozit i schválení samotné „rozvodové dohody“ sedmadvaceti členskými státy bloku, nyní předpokládané na říjnovém summitu unie.

Britský vyjednávač Raab ale i v pátek poznamenal, že je ohledně dosažení dohody do října nadále optimistický. Také podle Barniera je dohoda v termínu dál možná.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek