Sánchez: Katalánci mohou mít referendum o širší autonomii

03.09.2018
Euroskop, čtk

O budoucnosti Katalánska se rozhodne v hlasování. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí Cadena SER to dnes řekl španělský premiér Pedro Sánchez. Sdělil, že by Katalánci díky novému referendu mohli získat větší autonomii, avšak vyloučil, že by se hlasovalo o sebeurčení, protože to ústava neumožňuje. Katalánský premiér Quim Torra je ovšem přesvědčen, že nezávislost Katalánska je nevyhnutelná.

Socialista Sánchez se od svého červnového nástupu do funkce premiéra snaží o dialog se svým katalánským protějškem. V rozhovoru s rozhlasem řekl, že se může „hlasovat o posílením autonomie Katalánska“. Termín případného referenda ale nestanovil.

Torra dnes v katalánské televizi řekl, že proces vedoucí k nezávislosti je nezvratný. „Právo na sebeurčení Katalánska nelze zamést pod koberec,“ prohlásil.

Podle španělských médií chystá Torra na úterý projev o budoucnosti Katalánska.

Referendum a katalánská politická krize

Jak uvedla agentura AFP, Katalánci v roce 2006 potvrdili autonomní status svému regionu se 7,5 milionu obyvatel, který předtím schválil španělský parlament. Nejvyšší soud ale v roce 2010 toto rozhodnutí částečně zrušil, což vystupňovalo separatistické tendence. „Katalánsko má nyní status, pro nějž nehlasovalo, a to je politický problém,“ řekl dnes Sánchez.

Katalánsko má za sebou vážnou politikou krizi. Loni uspořádalo referendum o sebeurčení, a to přes zákaz Madridu. Volební den provázelo policejní násilí.

Katalánský parlament pak vyhlásil nezávislost Katalánska, avšak Madrid převzal správu tohoto území. V následných volbách však znovu zvítězili příznivci odtržení Katalánska od zbytku Španělska a k nim patří i Torra.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek