EU ukončí opatření omezující dovoz solárních panelů z Číny

03.09.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie od 3. září zruší platnost obchodních opatření, která omezovala prodej solárních panelů z Číny. Oznámila to v pátek Evropská komise (EK), která koordinuje obchodní politiku EU. Unie poprvé zavedla antidumpingová a antisubvenční opatření na čínské solární panely a fotovoltaické články v roce 2013 a prodloužila je o 18 měsíců v březnu 2017, kdy naznačila, že by je poté mohla ukončit, napsala agentura Reuters.

Podle dosavadních pravidel mohli čínští výrobci prodávat solární panely a články v Evropě bez cel, pokud je prodávali nejméně za stanovenou minimální cenu. Ta se však postupně snižovala. Pokud prodávali za menší než stanovenou cenu, byla na dovoz těchto produktů uvalena cla až 64,9 procenta.

Informace o tom, že opatření nebudou prodloužena, se objevily již dříve. Podle zdrojů musela EU najít rovnováhu mezi zájmy výrobců v unii na jedné straně, kteří se báli o své zisky, a na druhé straně zájmy těch, kteří panely dovážejí a instalují a chtějí, aby náklady na výrobu solární energie byly co nejnižší.

Rovněž se obávala odpovědi Pekingu vzhledem k tomu, že obě strany byly kvůli této záležitosti v roce 2013 na pokraji obchodní války.

Stížnost na levný dovoz z Číny

Skupina evropských producentů solárních panelů EU ProSun, která podala stížnost na levný dovoz z Číny v roce 2012, se však domnívá, že stále existují dobré důvody k tomu, aby tato opatření nadále platila. Peking se rozhodl omezit instalace nových solárních elektráren, což znamená, že čínští výrobci mají nadměrnou kapacitu, která dosahuje až 30 gigawattů.

Tu budou muset udat jinde a mají jen několik málo trhů, kam ji mohou prodat. Ve Spojených státech čelí clům a cla plánuje také Indie, což jsou za Čínou druhý a třetí největší trh se solární energií. Celý evropský trh činí zhruba sedm gigawattů.

SolarPower Europe, která zastupuje skupiny v solárním odvětví, které s cly nesouhlasí, naopak upozorňovala na studie EK a konzultační firmy EY, které naznačují, že pokud budou opatření odstraněna, poptávka může vzrůst až o 30 procent a mohlo by vzniknout až 45.000 pracovních míst.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek