Projekty PESCO, 10. díl: Systém strategického velení a řízení pro mise SBOP


Petr Pospíšil, Euroskop, 31.8.2018

Nedostatkem v obranné politice Evropské unie vždy bylo nedostatečné rozvinutí struktur pro velení a řízení. Toto má napravit další z projektů PESCO, jejichž profily vám na stránkách Euroskopu postupně přinášíme.

Projekt se jmenuje „Systém strategického velení a řízení pro mise Společné bezpečnostní a obranné politiky (SBOP)“, v angličtině „Strategic Command and Control (C2) System for CSDP Missions“. Roli vedoucího státu tohoto projektu má Španělsko a spolu s ním čtveřici účastnických zemí tvoří Německo, Itálie a Portugalsko.

Cílem projektu je zkvalitnit strategické řízení a velení misí realizovaných v rámci Společné bezpečnostní a obranné politiky Evropské unie. Realizace projektu by měla vést k posílení vojenských rozhodovacích procedur při operacích SBOP, dále zlepšit plánování misí a koordinaci unijních vojenských sil.

Zlepšení komunikace díky novým technologiím

V jakých konkrétních elementech má projekt systému „C2″ (zkratka označující velení a řízení – z anglického command and control) přinést očekávanou evropskou přidanou hodnotu? Nejviditelnější posun bude umožněn novými technologiemi. Pracovníci na různých úrovních velitelské struktury získají rozšířené možnosti komunikace díky novým informačním kanálům, platformám a prostředkům.

Má být například vyvinut speciální informační systém, který bude sloužit potřebám velení a řízení při misí SBOP. Vyvinuty mají být i další nástroje a podpůrné mechanismy, které velitelům pomohou v jejich strategické činnosti a zahrnují oblasti jako je zpravodajská činnost, logistika a supervize.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek