Šest balkánských států chce vytvořit ekonomickou zónu


Euroskop, čtk, 28. 8. 2018

Zástupci vlád šesti západobalkánských států se včera na neformální schůzce v albánském městě Drači dohodli, že se budou intenzivněji snažit o vytvoření společné ekonomické zóny. Informovala o tom agentura AP. Jednání se zúčastnil rovněž komisař Evropské unie pro rozšíření Johannes Hahn.

Kromě regionální ekonomické integrace diskutovali zástupci balkánských zemí v Drači také o své snaze připojit se k EU. Schůzky se mělo původně účastnit šest premiérů, nakonec přijeli jen šéfové vlád Albánie, Kosova a Černé Hory.

Premiéři Bosny a Srbska za sebe poslali zástupce a jejich makedonský kolega nedorazil kvůli špatnému počasí na letišti.

Zúčastnit se podle médií chtěl i předseda bulharské vlády Bojko Borisov. Cestu však musel zrušit kvůli včerejšímu státnímu smutku k uctění 17 obětí sobotní nehody autobusu.

Hahn: Západní Balkán je potřeba podpořit

Hostitel, albánský premiér Edi Rama, podle AP na schůzce „ocenil politickou vůli a spolupráci v regionu na různých úrovních“. Zároveň ale vyjádřil politování nad tím, že tuto politickou vůli a spolupráci „nedoprovází stejná úroveň spolupráce hospodářské“.

Johannes Hahn mimo jiné poukázal na potřebu „podpořit region jako značku turismu, zemědělství a dalšího zlepšování energetického sektoru, kde je ještě nevyužitý potenciál“.

Setkání se rovněž zúčastnil prezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Suma Chakrabarti, který slíbil zintenzivnění investic v regionu. EBRD chce podle agentury AP příští rok v květnu uspořádat v Sarajevu západobalkánský summit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek